De Looze / Machtel / De Waele

Categorie:groep / artiest
2011
Genre(s):Jazz
Instrument(en):piano, drums, bas
Huidige/voormalige leden:Matthias De Waele, Jos Machtel, Bram De Looze

Biografie

De jazzopleidingen in België zijn de laatste jaren van bijzonder hoog niveau. Talent máak je echter niet en dat bewijst pianist Bram De Looze, die al op piepjonge leeftijd gespot werd als één van die rasmuzikanten die de komende decennia de klank van de Belgische jazz mee zal bepalen. De 22-jarige De Looze woont sinds een jaar in New York, waar hij zich een weg baant tussen de internationale top. Dat belette hem niet in zijn thuisland naarstig op zoek te gaan naar manieren om zijn creativiteit te uiten. Parallel met het hippe LABtrio, waarin hij vooral eigen werk presenteert, neemt hij nu ook een frisse duik in het repertoire van grootheden als Charles Mingus en Thelonious Monk. Dat doet hij samen met een jonge collega en een éminence grise van de Belgische jazzscene.

De uit Nederland afkomstige bassist Jos Machtel is sinds jaar en dag verbonden aan het internationaal gelauwerde Brussels Jazz Orchestra. In zijn rijke carrière toerde hij de wereld rond en woonde en werkte in steden als Kansas en Madrid. Hij speelde intussen samen met illustere grootheden als Lee Konitz, Woody Shaw, Deborah Brown en Philip Catherine.
Drummer Matthias De Waele is wat ze noemen een laatbloeier. Alvorens muziek te studeren behaalde hij zijn diploma Criminologische Wetenschappen. Na zijn studies stortte hij zich op zijn muzikale carrière en ontpopte zich in een mum van tijd tot een gedegen jazzdrummer, in de stijl van zijn grote voorbeeld Philly Joe Jones. Naast dit trio kan je hem terug vinden bij beloftevolle jonge groepen als Trioxide en Phd.

© Jazzlab Series 2013

Selectieve discografie

Foster treasuresFoster treasures (2013)
Jazz
De Looze / Machtel / De Waele

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2013Belgian Jazz 2013 (2013)
Jazz
Diverse uitvoerders