Zygomatik

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Piet Verbist, Herman Pardon, Bram Weijters, Fred Delplancq, Vincent Brijs, Matt Renzi

Korte beschrijving

Zygomatik, het eerste project van Piet Verbist als leider en componist, is een energetische mix van jazz, soul, rock en funk.

Biografie

De zygomaticus major is de grote jukbeenspier die naar de mondhoeken loopt en voor een glimlach zorgt. ‘Zygomatik’ is tevens bassist Piet Verbist zijn eerste project als leider en componist.

Doorheen de jaren participeerde Verbist in vele projecten met uiteenlopende stijlen van rock, wereldmuziek en soul tot straight jazz en vrije improvisatie. Al deze ervaringen versmelten in zijn composities waar intensiteit, groove en energie de belangrijkste ingrediënten zijn. De muziek is helder, melodieus en geeft de muzikanten veel ruimte om te schitteren.

Verbist zelf speelt een bescheiden maar belangrijke rol, door met een drijvende basgroove en een vol geluid de paden uit te zetten en een solide basis te leggen onder de muziek. De Fender Rhodes van Weijters wordt smaakvol gebruikt als tegenwicht voor de aardse blazers, van wie in het bijzonder tenorsaxofonist Matt Renzi, die met Fred Delplancq afwisselt,  een indrukwekkende fraaie rondborstige toon bezit.

(c) Tom Beets - Jazzflits

Selectieve discografie

CattitudeCattitude (2014)
Jazz
Zygomatik
ZygomatikZygomatik (2012)
Jazz
Zygomatik