Sturm und Klang

Categorie:hedendaagse muziek, ensemble
2000
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Huidige/voormalige leden:Claire Bourdet, Vincent Hepp, Kristien Ceuppens, Piet Van Bockstal, Fabian Coomans

Biografie

Sturm und Klang (‘Storm en klank’) rekent energie, onstuimigheid en enthousiasme tot zijn voornaamste troeven. Niet voor niets verwijst de naam van het orkest naar de preromantische Sturm und Drang-stroming uit de 18de-eeuw waarbij jonge mensen de idealen van vrijheid, passie en emancipatie van het individu hoog in het vaandel voerden. De musici van het orkest dat Thomas Van Haeperen in 2000 oprichtte geven dan ook blijk van veel elan en van een grote betrokkenheid bij projecten die een beroep doen op hun dynamiek, gevoeligheid en creativiteit.

Sturm und Klang programmeert vooral repertoire uit de 20ste en 21ste eeuw, in de vorm van originele en veeleisende projecten die gericht zijn op ontdekking en dialoog, en op het verkennen van nieuwe manieren om naar muziek te luisteren. Het orkest ondersteunt ook actief creaties door Belgische musici, in het bijzonder van de jonge generatie (d'Hoop, Slinckx, Tsilogiannis, Grisi, Orlando...). Daartoe organiseert het workshops voor componisten en bestelt het geregeld opdrachtwerken.

Afhankelijk van het repertoire treedt Sturm und Klang op in een grote bezetting (Orchestre Sturm und Klang) of in een kleinere formatie (Ensemble Sturm en Klang).

Selectieve discografie

Eugène Samuel-Holeman - La Jeune fille à la fenêtreEugène Samuel-Holeman - La Jeune fille à la fenêtre (2019)
20ste eeuw
Eugène Samuel-Holeman, Thomas Van Haeperen, Sturm und Klang
Rens Jean-Marie - TracesRens Jean-Marie - Traces (2011)
20ste eeuw
Het Collectief, Thomas Van Haeperen, Jean-Marie Rens, Pascale Simon, Jean-Marc Sullon, Hughes Kolp, Els Crommen, Sturm und Klang (...)

Verwante items in de databank

Externe links:Facebookpagina van Sturm und Klang