Kurt Bertels

Categorie:muzikant, hedendaagse componist, hedendaagse muziek, solist
Genk, 1989
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):saxofoon
Contact van:Kugoni Trio
Huidig/voormalig lid van:Anemos Kwartet, Kugoni Trio

Biografie

Kurt Bertels (1989) is een Belgische klassieke saxofonist en artistiek onderzoeker en was als solist of in kamermuziekverband reeds te gast in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Slovenië en Noorwegen. Actief als kamermusicus maakt Kurt deel uit van het Kugoni Trio (saxofoon-viool-piano) en het Anemos Saxofoonkwartet. Daarnaast was hij veelvuldig te horen met pianist Bert Koch.

Kurt werd prijswinnaar van Dexia Classics (2007), Internationale Wereld Muziek Concours (2008), Prinses Christina Concours (2009), Forte (2011) en New Tenuto (2012). Voor zijn vertolking van het tweede saxofoonconcerto van Paul Gilson werd hij bekroond met een medaille van de Unie van de Belgische Componisten. Kurt is tenorsaxofonist van het Anemos Saxofoonkwartet. Het kwartet werd de eerste prijswinnaar tijdens het International Chamber Music Competition in Luxemburg en de 8th National Adolphe Sax Competition. In 2013 bracht het kwartet zijn eerste album Through Time uit. Daarnaast lanceerde het kwartet zijn eerste Jeugd&Muziek-productie: The intimate [A]-Team.
Als saxofonist van het Kugoni Trio maakte hij opnames voor Radio Klara, Musiq3 en was te zien op de televisiezenders Cultuur7 en Canvas. Het trio werd verkozen tot de eerste prijswinnaar van Supernova (2013) en Forte (2015). In oktober 2016 wordt het debuut album Timelepase uitgegeven bij cd-label Etcetera.
Kurt is een fervente verdediger van de Belgische (historische en hedendaagse) saxofoonmuziek. Dit vertaalde zich in creaties van componisten als Filip Ceunen, Jan-Hendrik Van Damme, Paul
Steegmans, Jeroen d'Hoe, Benjamien Lycke, Erik Desimpelaere, Wilfried Westerlinck. Daarnaast voert hij propaganda voor de saxofoonwerken van componisten als Paul Gilson, Nazaire Beeckman, De Synthetisten en Jean Absil.
In 2012 behaalde hij zijn Master of Arts in de Muziek in de klas van saxofonist Norbert Nozy aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Naast zijn opleiding studeerde hij er ook instrumentenleer, compositie en orkestratie. Hij volgde masterclasses bij Jean-Marie Londeix (FR), Lars Mlekusch (AUS), Joseph Wytko (USA), Arno Bornkamp (NL), Jan Schulte-Bunert (DE), Naomi Sullivan (GB) en Vincent David (FR). Momenteel werkt Kurt aan een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Het onderzoek heeft als doel het repertoire van de eerste Brusselse Saxofoonschool (1867-1903) te ontsluiten, te contextualiseren en uit te voeren op een historisch verantwoorde manier.

 

Selectieve discografie

Paul Gilson - Works for saxophone and orchestraPaul Gilson - Works for saxophone and orchestra (2020)
20ste eeuw
Kurt Bertels, Paul Gilson, Jan Latham-koenig, Symfonieorkest Vlaanderen
The Saxophone in the 19th-century BrusselsThe Saxophone in the 19th-century Brussels (2020)
romantiek
Kurt Bertels, Nazaire Beeckman, Bert Koch, Charles Gustave Poncelet, Paul Gilson, Joseph Jongen

Auteur van

Een ongehoord geluidEen ongehoord geluid (2020)
Klassiek
Kurt Bertels

Selectieve discografie als medewerker

KlapzoenKlapzoen (2017)
romantiek, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Anemos Kwartet, Jan Hendrik Van Damme, Claude Debussy, Astor Piazzolla, Béla Bartók, Erik Satie, Igor Stravinsky, George Gershwin (...)
Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)