Gijs Van der Linden

Genre(s):muziektheater, opera, 20ste eeuw, romantiek
Instrument(en):zang (tenor)

Biografie

Gijs Van der Linden studeerde aan het Conservatorium te Antwerpen bij Guy De Mey, Anne Cambier en later ook Bernadette Degelin, maar sloot zijn studies af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Gidon Saks en diens assistent Marcos Pujol. Momenteel volgt hij voortgezette zangstudies aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar hij onder meer door José Van Dam wordt gecoached. Gijs volgde tal van masterclasses bij onder andere Helmut Deutsch, Guiseppe Giacomini, José Van Dam, Bart Van Oort, Lucienne Van Deyck, Pascal Bertin, Greta De Reyghere, Carol Yahr, Diane Forlano, Torsten Kerl en Joselyne Dienst. Daarnaast volgde hij ook een stage rond Duitse barokmuziek bij het Franse Ak@demia waar hij coaching kreeg op samenzang en interpretatie van Françoise Lasserre, Claire Michon en Agnes Melon.
Reeds tijdens zijn opleiding werd Gijs Van der Linden uitgenodigd  bij de Vlaamse Opera. Hij was er  te horen als Messager in “Samson et Dalila” (Saint-Saens) en in verscheidene partijen in Bernstein’s “Candide”. Tijdens het seizoen 2009/2010 zong Gijs de rol van “Juan” naast José van Dam in diens afscheidsproductie “Don Quichotte” (Massenet), in de Koninklijke Muntschouwburg. Hij werd ook uitgenodigd   naar aanleiding van het galaconcert “José van Dam and Friends” ter ere van het Belgische EU-voorzitterschap op het Kasteel van Laken (2 juli 2010, uitgezonden door diverse televisiezenders). Deze zomer was hij ook te gast op het vermaarde festival van Verbier (Zwitserland). Daarnaast werd hij tevens HSBC-laureaat tijdens zijn deelname aan de academie van het festival te Aix-en-Provence.

In eerdere engagementen was Gijs te horen in producties van het Vlaams Radio Koor, L’orchestre de chambre de Wallonie, Ex Tempore,  The London Chamber Orchestra en vele anderen.  Hierbij vertolkte hij werken als het Requiem (Mozart), Johannes-Passie (Telemann), Mattheus-Passie (Bach), 9de Symfonie (Beethoven), en werkte hij samen met dirigenten als Marc Minkowski, Christopher Warren-Green, Paul Daniel, Philippe Herreweghe, Patrick Davin, Sir Robert Ruscoe, Benjamin Pope en Jonathan Nott. Daarnaast vormt Gijs Van der Linden sinds enige tijd een vast  liedduo met pianiste Barbara Baltussen. Ze waren recent te horen in de lunchconcerten van de Vlaamse Opera.

Voor het seizoen 2011-2012 wordt Gijs Van der Linden een vast lid van het solistenensemble van de Vlaamse Opera.

Selectieve discografie

Wagner Richard - ParsifalWagner Richard - Parsifal (2013)
Koor en Orkest van de Munt, Hartmut Haenchen, Ilse Eerens, Gijs Van der Linden, Hendrickje Van Kerckhove, Anneke Luyten, Tineke Van Ingelgem

Selectieve discografie als medewerker

Peter Benoit - De ScheldePeter Benoit - De Schelde (2014)
romantiek
Antwerp Symphony Orchestra, Peter Benoit, Martyn Brabbins