Rita Gorr

Categorie:solist
Zelzate, 18.02.1926 - 22.01.2012
Genre(s):opera
Instrument(en):zang (mezzosopraan)

Biografie

Rita Gorr, geboren als Marguerite Geirnaert is een Belgisch mezzosopraan. Gorr nam in juli 2007 op 81-jarige leeftijd afscheid van haar lange en bijzonder succesrijke zangcarrière in de Vlaamse Opera in Gent met de rol van gravin in de opera Pikovaja Dama (Schoppenvrouw) van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Gorr volgde les in de conservatoria van Gent en Brussel bij Jeanne Paquot-D'Assy en Germaine Hoerner. In 1946 won ze de internationale zangwedstrijd in Verviers (Concours International de Chant de Verviers). Zij maakte haar debuut in 1949 aan de Antwerpse Opera met de rol van Fricka in Die Walküre. Daarna zong ze  aan de Opera van Straatsburg.

Na een eerste prijs in het zangconcours van Lausanne werd ze in 1952 aangeworven voor de Opéra de Paris. In 1957 keerde ze terug naar Straatsburg waar ze zou blijven tot 1972, maar ze zong eveneens in de Opera van Parijs en in 1958 zong ze tijdens het Bayreuther Festspiele.

Gorr trad in de jaren 1950 ook op in de Munt in Brussel, en Bergen, Luik en Verviers.

Na haar optredens in Bayreuth volgden nog meer contracten met buitenlandse operahuizen. Zo treedt ze in de jaren 1960 en daarna onder meer op in de Metropolitan Opera te New York, de Scala te Milaan, de Royal Opera House in Covent Garden Londen en de Wiener Staatsoper. Gorr bleef ook in de Belgische operahuizen van Antwerpen, Gent, Luik en Brussel optreden in talrijke rollen. In 1979 viert ze in de Munt de dertigste verjaardag van haar zangcarrière. Met de rol van gravin in Pikovaya Dama (Schoppenvrouw) viert ze in 1999 in Antwerpen haar vijftigjarige carrière. Met deze rol beëindigt ze haar carrière in 2007.

Er bestaan talloze opnames van haar uitvoeringen en voor haar rol in de opname van Dialogues des Carmélites onder leiding van Kent Nagano ontving ze de Franse Diapason d'or en de Caeciliaprijs. De laatste jaren van haar leven verbleef Gorr in Spanje.

Selectieve discografie

Marcel Vercammen - heldentenorMarcel Vercammen - heldentenor (1994)
opera, muziektheater
Marcel Vercammen, BRT symfonisch orkest, Marijke van der Lugt, Rita Gorr, Carl Dieckman, Orkest van de Koninklijke Vlaamse Opera, Fernand Terby, Frits Celis (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Rita Gorr (1926-2012) (03.2012)