Victoria Consort

Categorie:ensemble (vocaal)
Gent, 2011
Genre(s):oude muziek
Huidige/voormalige leden:Annelies Brants, Kerlijne Van Nevel

Korte beschrijving

Victoria Consort is een professioneel vocaal ensemble dat zich toelegt op de stijlgetrouwe bescherming, uitvoering en propaganda van het rijke Europese polyfone erfgoed.

Biografie

Samenstelling van de vaste kern van Victoria Consort :
Sopranen: Annelies Brants/Goedele Heidbuchel, Kerlijne Van Nevel, Renate Weytjens
Alten: Bart Uvyn, Gunther Vandeven/Jonathan De Ceuster, Aart De Zitter
Tenoren: Michiel Haspeslagh, Pieter De Moor, NN
Bassen: Erik Van Nevel, Joachim Brackx, Sander Le Roy

 

Victoria Consort heeft drie kenmerken die voor een eigen klank, beeld en benadering moeten zorgen. Vooreerst wil Victoria Consort het enorme vocale erfgoed uit de 14e tot 17e eeuw bewaren en op professioneel niveau uitvoeren. Het wil dat op een 'universele' manier doen: de muziek wordt gekaderd in een breder muzikaal, cultureel maar ook politiek en economisch perspectief.

Vaak – maar niet altijd – worden de concerten van Victoria Consort gekenmerkt door hun artistieke crossover: vocale meesterwerken worden gecombineerd – of is het geconfronteerd? – met andere kunstvormen, zoals video, fotografie, dans. Die artistieke crossover helpt om de universaliteit van de muziek te illustreren. Maar let op: de muziek blijft op de voorgrond.

En ten derde concerteert Victoria Consort als 'consort': een kleine groep van twaalf zangers die zingen zonder traditionele dirigent De artistieke leider is de ‘primus inter pares’ en zingt zelf mee. Deze aanpak verhoogt de verantwoordelijkheid en het engagement van iedere individuele zanger. Net zoals dat tijdens de renaissance gebeurde.

Victoria Consort wil de polyfonie-traditie lokaal (Vlaams) en breed (Europees) verderzetten. Victoria Consort ziet het als zijn roeping om het (Vlaams) polyfone erfgoed te beschermen en te propageren. Victoria Consort wil op een 'consequent-koppige' manier deze muziek uitvoeren en promoten.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Polyfonie is hip' (17.09.2011)