Léon-Bernard Giot

Categorie:koorleider, muziekleraar
Instrument(en):zang, orgel

Biografie

Léon-Bernard Giot studeerde notenleer, harmonie, piano, orgel, solozang, koor-en orkestdirectie, alsook ademhalingstechniek voor sprekers, zangers en blazers.

Zijn meesters waren achtereenvolgens Pol De Longie, Jozef Christiaens, Daniël Gistelinck, Roger Pauwels alias Paul Rutger, Edward De Geest, Marie-Thérèse Maesen, Jean Jakus, Liane Soudan ( wwe Hoferlin ). Naast de theoretische en schoolse opleidingen kreeg L.-B. Giot vooral van Dame Liane Soudan, koorleidster van de Gentse Opera, het échte métier mee van artiest en uitvoerend musicus.

Hij leidt verschillende koren waaronder het Koninklijk Gemengd Koor Singhet Scone Dilbeek, Het Vierstemmig Gemengd Koor Sint-Pieterskoraal Merelbeke en het Martinuskoor van Zomergem, en is ook de orkestleider van enkele orkesten waaronder zijn eigen orkest "La Bella Musica da Guanto".

Gastdirigent in binnen- en buitenland, alsook jurylid in İnternationale Concours. Hij is lid van het İ.F.C.M., de mundiale internationale koorfederatie. 

Hij is eveneens de organisator-dirigent van het İnternationale Kerst-Koren-Festival te Gent, waarbij telkens minstens tien koren en één orkest samen optreden en kreeg op zondag 15 juni 2014 een nieuwe opdracht : de organisatie van de ’İnternationale Opera-Artiestenmis’ te Gent, gesticht in 1994 door de Gentenaars wijlen Adolphe De Meyer en zijn echtgenote wijlen Marie-Thérèse Van Daele.

Hij behaalde in 2007 de hoogste Belgische Kerkelijke onderscheiding met name het Gouden Sint-Romboutskruis van Kardinaal Danneels, en in 2017 de hoogste Rooms-Katholieke onderscheiding voor leken met name de ’Gouden Medaille Pro Ecclesia et Pontifice’. Ook tal van Burgerlijke Onderscheidingen waaronder de speciale eremedaille van 7 achtereenvolgende Ministers voor Cultuur voor bewezen diensten aan het volk en aan het verenigingsleven in het algemeen maar ook aan de muziek in het bijzonder, werden hem toegekend.

De hoogste internationale burgerlijke onderscheiding ontving hij van ’Arts-Sciences-Lettres de Paris’, de oudste academische vereniging van Frankrijk, met name ’Le Diplôme de Médaille d’ Or : Chef d’ Orchestre et Professeur de Chant’.

Giot is, naast het leiden van koren en orkesten, ook zangpedagoog, gespecialiseerd in ademhalingstechnieken voor sprekers, zangers en blazers, die hij in opdracht van het Koninklijk Muziekverbond van België in heel het land heeft onderwezen. Hij heeft eveneens een eigen zangschool.

Op zaterdag 7 mei 2016 volgde Léon-Bernard Giot, wijlen de heer Adolphe De Meyer, operapaus en ridder in de Leopoldsorde op, als voorzitter van ’De Vrienden van de Lyrische Kunst vzw’ (V.L.K.)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ministeriële erkenning voor 40 jaar directie (04.2011)