Anneke Luyten

Categorie:solist
1983
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, opera
Instrument(en):zang (sopraan)

Biografie

De Belgische sopraan Anneke Luyten begon als violiste haar muzikale carrière. Ze studeerde viool bij Bernadette Bracke in de Muziekhumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven (1997 - 2001). Na deze vier jaar besloot Anneke om van Zang haar hoofdvak te maken. De volgende vijf jaar studeerde ze bij mezzosopraan Dina Grossberger en bij sopraan Lieve Jansen (2001 - 2006). Ze behaalde haar diploma's Klassieke Zang en Initiële Lerarenopleiding aan het Lemmensinstituut.

In oktober 2006 zette Anneke Luyten haar studies verder aan de Vlaamse Operastudio te Gent waar ze in juni 2007 haar diploma behaalde. Vanaf september 2007 studeert ze verder aan de Chapelle Reine Elisabeth onder de leiding van José Van Dam.

Sinds 2004 neemt Anneke regelmatig deel aan Master Classes (ondermeer bij Ann Murray, Graham Johnson, Kirsten Buhl Møller, Noëlle Barker, Audrey Hyland, Alexander Oliver, Michaela von Gegerfeld en Maria Angeles Triana). Anneke Luyten was soliste bij verschillende ensembles zoals het Percussie ensemble De toekomst, het Kamerorkest Vasiliev Ostrov en het Ensemble voor Hedendaagse Muziek van het Lemmensinstituut. Sedert november 2006 maakt ze deel uit van het marimbaduo en sopraan Voix du bois. Anneke Luyten heeft eveneens vele concerten gezongen begeleid door piano en andere kamermuziekformaties, zoals fluit/klarinet, marimba en percussie, orgel en viool. Eveneens zingt ze mee in koren met dirigenten als Kurt Bikkembergs, Edmond Saveniers en Patrick Peire.

In november 2002 vertolkte ze de rol van Erste Knabe in Die Zauberflöte, gedirigeerd door Edmond Saveniers. In november 2006 zong ze de rol van Dafne in Caccini's opera L'Euridice. In februari 2007 vertolkte ze de rol van Bubikopf in Der Kaiser von Atlantis van Viktor Ullmann, onder leiding van Filip Rathé. In mei 2007 zong ze de rol van Anne Trulove in de The rake's progress, onder leiding van Frank Agsteribbe. De Koninklijke Muntschouwburg engageerde Anneke Luyten voor de rol van Käthchen in Werther van Massenet onder leiding van Kazuchi Ono.

Anneke Luyten is laureate van de Wedstrijd Jonge Solisten van deFilharmonie.

Selectieve discografie

Wagner Richard - ParsifalWagner Richard - Parsifal (2013)
Koor en Orkest van de Munt, Hartmut Haenchen, Ilse Eerens, Gijs Van der Linden, Hendrickje Van Kerckhove, Anneke Luyten, Tineke Van Ingelgem