Mathias Coppens

Categorie:componist
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Tetragonist

Biografie

Pianist en componist Mathias Coppens studeerde piano bij Levente Kende, orgel bij Joris Verdin en compositie bij Wim Henderickx aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij in 2012 afstudeerde met grote onderscheiding. Momenteel zet hij zijn compositiestudies verder aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Henderickx en Willem Jeths.
 
Mathias werd door Verdikeursmerk uitgeroepen als Componist van het jaar in 2006 en won verschillende nationale wedstrijden zoals de Aquarius Compositiewedstrijd, Belfius Classics, YOTAM, de Epta wedstrijd, Artos Muziekprijs en de J&M prijs. Zijn werken werden reeds uitgevoerd door het Brussels Philharmonic, Asko-Schoenberg ensemble en het Hermes ensemble op zowel nationale als internationale podia. In 2013 is Mathias 'artiest in residentie' bij SWUK Vlaanderen en kreeg van van hen een compositieopdracht die op de eerste CD van TetraGonist zal verschijnen.
 
Als pianist speelde Mathias concerten in het Mozarthuis in Wenen, aan het koninklijk paleis in Brussel en speelde verscheidene recitals in Helsinki, Amsterdam, Londen en Antwerpen. Hij verscheen als solist met orkest met concerti van Tchaikowsky, Mozart, Beethoven en Chopin en vertolkte de solo-partij tijdens de wereld-premiere van zijn eigen pianoconcerto in 2012 in deSingel, Antwerpen.
Mathias is momenteel gastdocent literatuurstudie piano aan het Koninklijk Vlaams conservatorium van Antwerpen.
Naast zijn activiteiten als componist en solo-pianist is hij ook stichter van het ensemble deCompagnie en is hij artistiek leider van het Klavierfestival 'Infinizio' dat jaarlijks plaatsheeft in AMUZ.

 in 2014 kreeg Coppens een compositieopdracht van SWUK.

Selectieve discografie

Preludes in Times Past and PresentPreludes in Times Past and Present (2014)
Klassiek, 20ste eeuw, romantiek
deCompagnie, Alexander Herzung, Mathias Coppens, Matthäus Grazlinger, Johann von Brühl, Elise Sechter, Karel Blumenbach, Manon Blei (...)

Selectieve discografie als componist

EssenceEssence (2019)
Klassiek
Kugoni Trio, Piet Swerts, Wim Henderickx, Jeroen D'hoe, Pieter Schuermans, Mathias Coppens
PortraitsPortraits (2018)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Mosa Trio, Dmitri Sjostakovich, Sam David Wamper, Mathias Coppens

Selectieve discografie als medewerker

Preludes in Times Past and PresentPreludes in Times Past and Present (2014)
Klassiek, 20ste eeuw, romantiek
deCompagnie, Alexander Herzung, Mathias Coppens, Matthäus Grazlinger, Johann von Brühl, Elise Sechter, Karel Blumenbach, Manon Blei (...)