Bram Bossier

Categorie:muzikant
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):altviool
Huidig/voormalig lid van:Agartha, Spectra Ensemble

Biografie

Bram Bossier begon zijn hogere studies muziek als violist en behaalde in 2000 het meesterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Thanos Adamopoulos. In die periode speelde hij onder meer in het ‘European Youth Orchestra’ o.l.v. Yakov Kreisberg en was hij jaren lid van het ‘Nationaal Jeugdorkest van Nederland’, waar hij werkte met dirigenten als Reinbert de  Leeuw, Victor Lieberman en Jansung Kakhidze.
Nadien ontdekte hij dat de warme, sonore klank van de altviool hem nauwer aan het hart lag en zette hij zijn hogere studies voort aan het conservatorium van Maastricht bij Michael Kugel als altviolist. Deze studie kende zijn vervolg in de vorm van een tweedefase opleiding aan het conservatorium van Rotterdam bij Vladimir Mendelssohn en Ron Ephrat.

Als freelance musicus is/was hij voornamelijk werkzaam bij het ‘Spectra-ensemble’, de ‘Beethoven-academie’, ‘I Fiamminghi’, het ‘Collegium Instrumentale Brugense’, en het ‘Nationaal Orkest van België’ onder dirigenten zoals Yuri Simonov, Lorin Maazel, Sigiswald Kuyken, Ivan Meylemans en Rudolf Werthen.

Bram Bossier is een musicus die, vanuit een grote interesse om een nieuw hedendaags repertoire te ontdekken, er zich op toelegt om de altviool (een instrument dat aan herwaardering toe is) een solistische plaats te laten innemen in het huidige concertleven; Dit door projecten zoals: met het Rotheater (Rotterdam) in Proust 1 :‘de kant van Swann’ in een regie van Guy Cassiers (Kryptoskwartet). Arnold Schönbergs ‘Verklärte Nacht’ met ‘I Fiamminghi’ en zijn ‘Pierrot Lunaire’ met het ensemble ‘Gruppo Montebello’.

Samen met An Raskin stichtte hij in 2005 het ensemble 'Agartha'.
Agartha heeft als doelstelling een balans te vinden tussen de klassieke wereld en de hedendaagse cultuur door middel van o.a. nieuwe composities, door het verkennen van het gemeengoed tussen de verschillende artistieke disciplines, enz…

Selectieve discografie als medewerker

SPECTRA - 20 years for the recordSPECTRA - 20 years for the record (2014)
21ste eeuw / hedendaags
Spectra Ensemble, Frederik Neyrinck, Annelies Van Parys, Charlotte Riedijk, Jean-Luc Fafchamps, Alex Van Aeken, Filip Rathé, Roel Smedts (...)
Prins Stefan - FremdkörperPrins Stefan - Fremdkörper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar Ensemble, Jaan Bossier, Agartha, Enno Poppe, Zwerm, Stefan Prins (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
FrankensteinFrankenstein (2011)
kindermuziek
Spectra Ensemble