Marcel Vercammen

Categorie:solist
Antwerpen, 20.06.1910 - Antwerpen, 02.2000
Genre(s):opera
Instrument(en):zang (tenor)

Biografie

Vlaanderen kende voor de 2de wereldoorlog twee heldentenoren met  faam: Ernest Van Dijck en de Antwerpenaar Marcel Vercammen.

Vercammen studeerde zang en lyrische kunst aan de Koninklijklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij vervolmaakte zich bij M. Clemens Clettenberg van de Musik Hochschule van Keulen, bij Kammersänger Max Lorenz (Wenen) en bij Kammersängerin Mimi Ponsgen (Bayreuth)

Zijn repertoire omvatte meer dan 70 rollen waaronder alle opera's van Wagner.

Vercammen was als eerste heldentenor verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen, aan de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel, aan de Opéra Royal te Luik, de Koninklijke Opera te Gent en het Grand Théâtre te Verviers. Hij trad als gast op in de Grand Opéra en de Opéra Comique te Parijs en aan de opera's te Marseille, Bordeaux, Straatsbrug, Colmar, Calais, Lille, Keulen, Mannheim en Rotterdam.

Hij zong concerten onder leiding van beroemde dirigenten als Erich Kleiber, Günther Wand, Fritz Rieger, Frédéric Adam, Richard Krauss e.a.

Marcel Vercammen werd benoemd tot zangleraar aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen in 1957. Hij oefende die functie uit tot 1975. Tussen 1964 en 1978 was hij er voordrachthouder stempedagogie.

Selectieve discografie

Marcel Vercammen - heldentenorMarcel Vercammen - heldentenor (1994)
opera, muziektheater
Marcel Vercammen, BRT symfonisch orkest, Marijke van der Lugt, Rita Gorr, Carl Dieckman, Orkest van de Koninklijke Vlaamse Opera, Fernand Terby, Frits Celis (...)