Alexander Makay

Categorie:componist, muzikant, solist
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):gitaar

Biografie

Alexander Makay, een Vlaams gitarist met Hongaarse roots, begon zijn gitaarstudies op 8-jarige leeftijd in de klas van Jacques Vande Ginste in het Stedelijk Conservatorium te Brugge. Hij studeerde af met 96% en haalde een eerste prijs in de Axion Classics Wedstrijd van Dexia (Pro Civitate), zowel voor kamermuziek (1997) in duo met gitarist Stefan Gaelens als voor solisten (1998). In 2009 werd hij uitgenodigd als jurylid voor de finaleproeven van dezelfde wedstrijd.

Alexander vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Gent in de klas van Yves Storms. Daarnaast studeerde hij ook Harmonie, Contrapunt en Fuga bij Anna-Maria Van Haute. Tijdens die opleiding volgde hij regelmatig privéles bij Armand Coeck, wiens solo gitaarmuziek en concerto een onderdeel vormen van zijn repertoire.

Alexander specialiseerde zich in de vertolking van werken van Johann Sebastian Bach op gitaar. Hij was betrokken in een chaconneproject in het Concertgebouw te Brugge met de chaconne in d  (2002), en één van de hoogtepunten in zijn carrière tot nu toe was een succesvol concert met de integrale uitvoering van zijn eigen bewerking van Bachs Goldbergvariaties in de Bijloke (2006) in duo met Yves Storms. Onder de naam ‘Contrapunto’ vormt hij een duo met traversospeler Patrick Beuckels, met als kernprogramma werk van Bach. 

Alexanders repertoire strekt zich van Middeleeuwse muziek tot hedendaagse werken, als solist, maar ook in verschillende kamermuziekverbanden. Hij trad verscheidene keren op als solist met orkest.
Hij is stichter van ‘Een podium voor de Passie’, een benefietconcertreeks in Brugge.
Als componist schreef hij verschillende werken voor gitaar, een koorwerk en een bundel voor piano, orgel of klavecimbel, ‘12 Reflections on 2138’, die in het najaar 2010 gebubliceerd wordt samen met een opname van het werk.

Momenteel is Alexander Makay actief als uitvoerend muzikant, componist en bewerker. Tevens is hij ook verbonden als leraar gitaar aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Menen.