Felix Ceunen

Categorie:muzikant, dirigent
13.03.1955
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):tuba

Biografie

Op 12-jarige leeftijd ging Felix Ceunen naar de muziekacademie van Beringen-Mijn, waar hij de Nationale Regeringsmedaille voor bastuba behaalde. Na de muziekacademie zette hij zijn hogere muziekopleiding verder aan het Kon. Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en het "Conservatoire Royale de Liège".
Aan deze conservatoria behaalde Felix de eerste prijs notenleer (klas: François Dubois, 1974), de eerste prijs geschreven harmonie (klas: Gilbert de Greeve, 1980), de eerste prijs Bastuba (klas: Norbert van der Jeught,1981), en een getuigschrift transpositie (klas: Frits Celis,1980). Verder volgde hij nog de vakken muziekgeschiedenis, muziekanalyse, kamermuziek (klas: Theo Mertens) en orkestklas (klas: Fernand Terby), harmonie-directie (bij Y. Duchêne), contrapunt en fuga (klas: André Jadot), piano (klas: M. Mattheessens) en trombone (klas: K. Smits).
Momenteel is Felix Ceunen op rust gesteld als muzikant van de Koninklijke Muziekkapellen der Belgische Defensie.
Tevens is hij assistent (coach) v/d blazers bij het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek (2003-)

Als gewezen voorzitter van de Provinciale Artistieke Commissie Orkesten (PACO) van Vlamo, afdeling Limburg, is Felix Ceunen regelmatig te gast als jurylid en kwaliteitsbevorderend begeleider op wedstrijden.

Felix volgde "Masterclass" compositie bij o.a. dhr. Jan van Landeghem, Prof. Compositie aan het "Kon. Conservatorium te Brussel", dhr. Clarence Mak, Prof. Compositie en Electronische muziek aan "The Hong Kong Academy for Performing Arts" en dhr. Stefano Gervasoni, Prof. Compositie aan "Le Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris".
Als autodidact componist heeft hij al een 100-tal werkjes op zijn naam staan voor bezettingen van allerlei aard, meestal voor blaasinstrumenten, maar ook voor piano, orgel, strijkers en symfonieorkest.

In 2008 werd hij finalist van de “2° International ISME-IVME Composition Contest 2008” met “Akhlys”, een compositie voor viool.
In het voorjaar van 2009 werd “Lucius Vorenus & Titus Pullo” gecomponeerd, een werk voor symfonieorkest dat op 13 maart 2010 uitgevoerd werd door het orkest van “The University of Mary Washington” uit Fredericksburg, Virginia (USA).

De Jef Van Hoof Prijs 2010 werd toegekend aan Felix Ceunen voor de compositie "Parcae", een werk voor viool-solo, speciaal geschreven voor voornoemde wedstrijd.

Werkjes van het lichtere genre, met een “knipoog” naar de muziek, en waarin de amusementswaarde een zeer belangrijke rol speelt, worden gecomponeerd onder de schuilnaam “Phil Eastland”.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Felix Ceunen wint de Jef Van Hoof prijs 2010 (08.01.2010)