Deli-Quartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), kwartet
Genre(s):Klassiek
Huidige/voormalige leden:Alexandra Van Beveren, Katrijn De Backer, Cornelia Briese, Jessica Crutzen

Korte beschrijving

Een jong kwartet gevormd door Jessica Crutzen, Alexandra Van Beveren, Katrijn De Backer en Cornelia Briese.

Biografie

Het Deli-Quartet is een jong ensemble, dat desalniettemin toch al zijn vruchten heeft afgeworpen.
Het fluitkwartet werd opgericht in maart 2009 aan het conservatorium van Maastricht, naar aanleiding van het Bachelor eindexamen van de fluitiste Jessica Crutzen. Als kamermuziekwerk vertolkte ze samen met de violiste Alexandra Van Beveren, altvioliste Katrijn De Backer en celliste Cornelia Briese het beroemde fluitkwartet in D van W.A. Mozart.
Er waren niet echt plannen tot het vormen van een vast ensemble, tot hun oog viel op publiciteit voor een internationale kamermuziekwedstrijd in Milaan, het Concorso Internazionale del Bicentenario di musica da camara, dat in oktober 2009 plaats zou vinden. Dit vormde de aanzet tot het exploreren van de literatuur geschreven voor deze bezetting.
Het ensemble volgde als voorbereiding van de wedstrijd lessen bij verschillende docenten van het Maastrichtse conservatorium (onder meer bij A. Petrarch, Ph. Benoit en M. Veeze) en een masterclass bij het Duitse strijkkwartet Mandelring. Door deze masterclass kregen ze de kans om verschillende concerten in Duitsland te geven, samen met het Mandelring Quartett en andere deelnemende ensembles.
Voor hun reis naar Italië werd nog een laatst voorbereidend concert gegeven in de thuisbasis Maastricht.
In Milaan raakte het Deli-Quartet (toen nog onder de oorspronkelijke naam van Maastrichter Quartet) in de finale, en haalde daar in de Sala Verdi van het Conservatorio Giuseppe Verdi met werken van Bach, Mozart, Giordani, van Keulen en Jacob de Eerste Prijs.  De vier muzikantes werden door de jury geloofd om hun enthousiasme en energie tijdens het spelen, hun gezamenlijke muzikale visie en hun dialoog. Het ensemble wordt nu ook opgenomen in de concertprogrammatie van verschillende zalen in Milaan.
Ook dichter bij huis zal het ensemble in de toekomst nog te horen zijn.

Verwante items in de databank

Nieuws:Verslag Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009 (04.12.2009)