Rans

Toon ook: Rans, Het Paul Rans Ensemble

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
Genre(s):oude muziek, barok, traditionele folk
Dirigent van:Paul Rans
Huidige/voormalige leden:Paul Rans, Philippe Malfeyt, Piet Stryckers, Paul Van Loey

Korte beschrijving

Paul Rans, Philippe Malfeyt, Piet Stryckers en Paul Van Loey brengen populaire liederen en instrumentale muziek uit de Vlaamse middeleeuwen en renaissance tot de 18de eeuw. Hun uitvoeringen zijn altijd doorvoeld en expressief en worden gekenmerkt door een levendige en dikwijls improvisatorische aanpak.

Biografie

Bezetting: Paul Rans (zang en luit), Philippe Malfeyt (luit, theorbe, hakkebord), Piet Stryckers (gamba, vedel, cello draailier) en Paul Van Loey (blokfluit, dulciaan)

De groep RANS werd opgericht in 1989 als het Paul Rans Ensemble. Hun eerste cd bevatte kerstliederen uit de Lage Landen, Mit desen nyewen iare. Zowel de opname als de talrijke concerten kenden groot succes.

Een tweede cd verraste met liederen uit het bekende - maar zelden of nooit gehoorde - Brugse Gruuthuse Handschrift, Egidius waer bestu bleven en de reacties waren al even positief. In 1993 volgde een nieuwe primeur met een opname die helemaal gewijd was aan Een Schoon Liedekens-Boeck van 1544, beter gekend als het Antwerps Liedboek.

Volgens recensies van deze cd’s en concerten wordt de sprankelende geest van de opnamen tijdens ‘live’ uitvoeringen nog verrijkt door hoogst vermakelijke maar goed geïnformeerde conferences, een origineel instrumentarium en aanstekelijke improvisaties.

In oktober 1995 ging een intercultureel programma van start waarin RANS samenwerkte met de Marokkaanse groep WESHM. Beide ensembles, RANS & WESHM, putten uit hun vroegere ervaringen om samen nieuwe muziek te maken, muziek met wortels in Vlaanderen en Marokko.

Met de Franse zanger en draailierspeler Claude Flagel werkt de groep nu samen als RANS & FLAGEL in het programma De la Seine à l’Escaut/ Van Antwerpen tot Parijs. In deze ontmoeting tussen Germaanse en Latijnse culturen worden traditionele liederen uit Vlaanderen en Frankrijk thematisch en muzikaal met elkaar geconfronteerd. In juli 2002 kreeg de cd een CHOC! van het vooraanstaande Franse muziektijdschrift Le Monde de la Musique en ook Trad Magazine had niets dan lof voor deze productie.

In 2003 werkte RANS mee aan de reeks Muziek en Poëzie van de Bozar in Brussel. Samen met actrice Antje de Boeck brachten zij een programma waarin de Middelnederlandse liederen en gedichten uit het Gruuthuse Hs. geconfronteerd werden met de hedendaagse poëzie van Hugo Claus.

In november van hetzelfde jaar brachten Rans & Flagel ook de première van Den krijg is daer in de Lakenhalle van Ieper. Dat project is ondertussen uitgegroeid tot een nieuw concept ‘Trois tableaux de guerre / Drie oorlogstaferelen’. De cd van dit project werd uitgebracht in 2009.

Voor de kerstperiode 2008 was er ook een samenwerking met het bekende Britse a capella-trio Coope, Boyes & Simpson, versterkt met zangeressen Fi Fraser, Jo Freya & Georgina Boyes.Voor 2010 volgt een nieuw programma, Paxkens van minne, liederen over liefde en lust, zang en klang uit de voorbije vijhonderd en twintig jaar.