Bart Defoort 'Jazzhood'

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Bart Defoort, Ron van Rossum, Sal La Rocca, Nicolas Thys, Sebastiaan De Krom

Biografie

Dit nieuwe kwartet van Bart Defoort ontstond in 2006 naar aanleiding van een concert in Nederland, onder impuls van drummer Sebastiaan De Krom. Het was een reünie tussen vrienden-muzikanten die vijftien jaar geleden vaak samenspeelden. Ze stelden vast dat de inspiratie en muzikale interactie tussen elkaar nog even fris en levend was en besloten een vaste groep te vormen: Bart Defoort ‘Jazzhood’. In de tussentijd waren alle leden van de groep uitgegroeid tot rotsvaste waarden in de Europese jazzscène en is de naar de States uitgeweken De Krom de vaste drummer van Jamie Cullum.

Het kwartet opereert als vaste kern, maar bij bepaalde projecten wordt gewerkt met gasten zoals hier Emanuele Cisi, een van de beste saxofonisten uit Italie. De muziek die ze vertolken bestaat uit originele composities van Bart Defoort, Ron Van Rossum en Emanuele Cisi.

U mag zich verwachten aan moderne Straight-Ahead Jazz met een persoonlijke stempel. Muziek waar de passie en het spelplezier van afspringen. De nieuwe composities gaan van onversneden hard-bop over verhalende ballads tot meeslepende modale excursies. Hierbij wordt veel ruimte gelaten voor het collectief vertellen van een improvisatorisch verhaal op het canvas van standard-structuren. Heel bewust worden in de composities invloeden uit pop, world of funk vermeden om terug te komen naar zowel de uitdaging als het spelplezier van ongecomplexeerd swingen, zonder daarbij te vervallen in nostalgie.

(c) JazzLab Series 2007