Los Callejeros

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Wereldmuziek, ska, reggae & dub
Contact van:Fiestabookings
Huidige/voormalige leden:Ben De Wandel, Frank Mercado-Avalos, Peter Morris, Jef Gravez, Christophe Millet, Wouter Haest, David Vertongen, Sam Versweyveld

Korte beschrijving

Los Callejeros serveert u een muzikale reis doorheen de wereld. Hun muziek valt niet te klasseren onder één genre maar is een mix van verschillende genres zoals reggae, cumbia, salsa, gipsy en ska. Met unieke instrumenten zoals de Cubaanse tres, een Colombiaanse vallenato accordeon, Peruaanse cajon en charango bespelen ze ieder publiek. Tijdens hun reizen doorheen Zuid-Amerika lieten ze zich inspireren door alles en iedereen die hun pad kruisten. “El Camino es el Destino” is hiervan het verrassende resultaat. Na enkele muzikale jaren in het buitenland besloten Los Callejeros om deze zomer in het thuisland door te brengen. Met hun tournee “Mas Corazon” willen ze hun liefde voor het leven overbrengen aan het Vlaamse publiek. Los Callejeros staat bekend als een hartverwarmende muzikale verrassing. Een belevenis voor jong en oud.

Biografie

Net zoals zoveel projecten is Los Callejeros het gevolg van een paar pinten aan een Leuvense toog. In 2005 kwamen Frank, Benji en Peter elkaar tegen. Spontane jamsessies, gedeelde dromen en een reeks toevallige ontmoetingen maakten de geboorte van Los Callejeros onvermijdelijk. Drie sterke persoonlijkheden hadden elkaar gevonden. Frank zijn muzikale roots, Benji's regietalent en Peter’s audiovisuele kennis smolten samen in een muzikaal documentaireproject,Cara o Moneda dat in Cuba opgenomen werd. Cara o Moneda is een reisreportage waarin spontane ontmoetingen tussen muzikanten van hier en ginder en interviews over universele thema’s zoals liefde en geluk centraal staan. Het resultaat is een cultuuroverschrijdende documentaire die een hartverwarmende betovering achterlaat.  Deze ontwapende documentaire werd prompt geselecteerd voor ‘Docville 2006’, een internationaal documentaire festival.

Om deze documentaire te realiseren werkten Los Callejeros samen met Ampara Sanchez (Amparanoïa), Omar Perry (zoon van Lee Scratch Perry) en velen andere musicerende globetrotters. Cara o Moneda liep al snel een nominatie voor het documentairefestival Docville op en werd vertoond op tal van festivals en in culturele centra.

Het project wekte al snel de interesse en appreciatie op van een reeks professionele muzikanten. Aangezien de documentaire de kracht die muziek draagt zeer goed weergeeft, kregen ook de Callejeros zelf zin om meer op te treden.

Jef Gravez, Christophe Millet en Wouter Haest stapten mee in het project en de band Los Callejeros was geboren.

Begin juli kwam de eerste cd “El Camino es el Destino” uit. Deze werd een samensmelting van de songs uit hun reizen en nieuwe nummers in samenwerking met gastmuzikanten. Sindsdien speelden Los Callejeros  op  oa. het Colora Festival, MondiHalle, Rootsstock, Patersholfeesten, Marktrock, Het Depot, De Wereldfeesten,… 

Eind 2008 trokken Los Callejeros naar Peru voor de opnames van een nieuwe docu-clip “Mas Corazon” die op 14 februari uitkwam. Dit was het startschot van een nieuwe zomertournee. Na enkele jaren van jammen op straat, in het park of op podium hebben Los Callejeros een nieuwe set klaar die straatsfeer naar het grote podium brengt. Hiervoor worden ze bijgestaan door oa. David Vertongen (The Ball Room Quartet, Lenny en De Wespen) en Sam Versweyveld (Buscemi, Jaune Toujours).

Selectieve discografie

Ukamao!Ukamao! (2015)
Wereldmuziek
Los Callejeros
Presente!Presente! (2011)
Wereldmuziek
Los Callejeros
El camino es el destinoEl camino es el destino (2008)
Wereldmuziek
Los Callejeros

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 4Flamundo! / Vol. 4 (2011)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Reizend muziek maken is onze levensfilosofie' (04.02.2011)
Organisaties:Fiestabookings (boekingen)