Dirk De Caluwé

Categorie:dirigent, docent
Lokeren, 25.06.1956 - 08.03.2020
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):dwarsfluit, piccolo

Biografie

Dirk De Caluwe genoot een volledige professionele muziekopleiding aan de conservatoria van Gent, Antwerpen en Brussel waar hij "cum laude" gradueerde voor de disciplines notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, transpositie, muziekgeschiedenis, analyse en vormleer, geschreven harmonie, hoger diploma dwarsfluit en orkestdirectie.
Nadien vervolmaakte hij zich in talloze buitenlandse masterclasses.
Hij beschikt over een zeer grote orkestervaring als solist piccolo en fluit en was van 1974 tot 1978 verbonden aan het orkest van de Vlaamse Opera in Antwerpen en van 1978 tot 2000 aan het Vlaams Radio Orkest. Naast talloze radio- en televisieopnames heeft hij meegewerkt aan een 80-tal CD-opnames als orkestmusicus, solist, chambrist en dirigent. Hij is tevens een autoriteit op het gebied van vorming en dirigeren van de betere harmonieorkesten. Dit resulteerde in zijn aanstelling als docent orkestdirectie aan het Conservatorium van Antwerpen in 1992.
Zijn debuut als symfonisch dirigent maakte hij in 1995 met het Brussels Festivalorkest, waarmee hij jaarlijks concertante opera-uitvoeringen uit het grote repertoire verzorgt. Hij is een van de weinige Belgische dirigenten die het wereldvermaarde London Philharmonic Orchestra dirigeerde. Nationale en internationale grootheden hebben intussen zijn muzikale pad gekruist zoals: Walter Boeykens, Robert Groslot, Hans Peter Janssens, An Lauwereins, Toots Thielemans, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Sting en Joe Cocker. Op 15 september 2001 dirigeerde hij in wereldpremiere de Nederlandstalige en op 28 maart 2002 de Franstalige versie van de musical 'Kuifje' van Dirk Brossé. In mei 2002 dirigeerde Dirk De Caluwe voor het eerst het Philharmonisch Orkest van Praag. In 2003 maakte hij zijn debuut als gastdirigent bij het Vlaams Radio Orkest en bij de Muziekkapel van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht.

De Caluwé is als dirigent ook bezig in de amateuristische muziekbeoefening bij verschillende harmonie- en fanfareorkesten. Zo was hij onder andere van 1989 tot 1995 dirigent van de Koninklijke Fanfare "Sint-Cecilia", Londerzeel (Centrum) en van 1988 tot 2008 dirigent van de Koninklijke Harmonie "St.Cecilia" Zele.

In 2008 werkte hij zich in de kijker als dirigent van de musical Daens.

Selectieve discografie

Daens - Na de film nu de musicalDaens - Na de film nu de musical (2008)
musical
Dirk Brossé, Dirk De Caluwé
The birth of musicThe birth of music (1998)
20ste eeuw, Wereldmuziek
Dirk De Caluwé, Frank Debruyne, Carlos Diaz, Dirk Brossé, Dirk Brossé
Elias Gistelinck - Ptah IVElias Gistelinck - Ptah IV (1986)
20ste eeuw
Jan De Maeyer, André De Groote, Viviane Spanoghe, Jenny Spanoghe, Dirk De Caluwé, Elias Gistelinck

Selectieve discografie als medewerker

Symphonic jazz music by Marc MatthysSymphonic jazz music by Marc Matthys (1998)
20ste eeuw, Jazz
Marc Matthys, BRTN Filharmonisch Orkest, Marc Matthys, Fernand Terby

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De eerste afgestudeerde master HaFa-directie (05.2009)