Vincent Lesage

Categorie:oude muziek, solist
Genre(s):barok
Instrument(en):zang (tenor)

Biografie

Vincent Lesage, een tenor, studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en volgde verschillende masterclasses. Hij kreeg les van Lena Lootens, Udo Reinemann, Axel Everaert, Greta De Reyghere, Howard Crook, Edith Wiens en Stephen Salters. Momenteel wordt hij begeleid door Catrin Wyn Davies. Naast zijn zangopleiding zijn zijn achtergrond als musicoloog (Katholieke Universiteit Leuven) en ervaring als barokviolist ook van belang. In 2009 werd hij bekroond door de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie in Oosterbeek, Nederland.

Als ensemblezanger werkt hij met groepen zoals het Kamerkoor van Namen, L'Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, BachPlus en Oltremontano. Hij wordt gevraagd als solist door oratoriumkoren in België, Nederland, Duitsland en Noorwegen. Hij heeft erkenning gekregen als evangelist in de passies van Bach en treedt op in oratoria zoals het Requiem van Mozart, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem van Verdi en de Messa di Gloria van Puccini. Hij werkt ook als koor- en orkestdirigent, met name vele jaren bij het Brussels Bachkoor en Clockwork Music Brussels. Zijn eigen ensemble Querelles is gespecialiseerd in Duitse motetten en cantates uit de 17e eeuw.

Vincent Lesage heeft rollen vertolkt als de Schoolmeester in De sluwe vos (Janacek), Tamino in Die Zauberflöte van Mozart, Nemorino in L'elisir d'amore van Donizetti, de Oude Man en de Boomkikker in L'enfant et les Sortilèges van Ravel, Thespis en Mercury in Platée van Rameau en Polidarte in Il Giustino van Vivaldi. In juli 2013 zong hij de titelrol in Acis and Galatea (Händel) onder leiding van Benjamin Bayl bij de Kiez Oper Berlin, en hij werkte samen met Jos Van Immerseel en het Budapest Festival Orchestra in Il Combattimento di Tancredi e Clorinda (Monteverdi). In 2014 nam hij deel aan de productie van La descente d'Orphée aux Enfers (Charpentier) van Opera2Day in Den Haag. Hij vervolgde met de titelrol in Le Docteur Miracle van Charles Lecocq onder leiding van Stijn Saveniers bij de a.s.b.l. De Volksopera (Antwerpen). Onlangs stond hij naast Jos Van Immerseel in de cantate Der Glorreiche Augenblick van Beethoven. De Koninklijke Muntschouwburg engageerde hem voor een van de bedienden in Capriccio (seizoen 2016/2017).

Momenteel woont Vincent Lesage in Berlijn. 

Selectieve discografie als medewerker

Ik ben getrouwd met een kwaaie GrietIk ben getrouwd met een kwaaie Griet (2011)
Europese folk, traditionele folk
Cannamella, Nicolaus a Kempis, De Fanfaar, Peeter Cornet, Emballage Kado
De profundis. Cantates 131 & 177De profundis. Cantates 131 & 177 (2010)
barok
Il Gardellino, Johann Sebastian Bach, Marcel Ponseele, Caroline Weynants, Christoph Graupner, Damien Guillon, Marcus Ullmann, Lieven Termont (...)