Vincent Lesage

Categorie:oude muziek, solist
Instrument(en):zang (tenor)

Biografie

Vincent Lesage neemt zanglessen bij Lena Lootens aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij sluit zijn meestergraad af met grote onderscheiding in 2008. Hij is eveneens in het bezit van diploma’s licentiaat musicologie (K.U. Leuven) en meester in de barokviool (aan de conservatoria van Brussel bij Sigiswald Kuijken en Mira Glodeanu).

De jonge tenor heeft een bijzondere passie voor het barokrepertoire en wijdt zich aan een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Hij ontwikkelt een flexibele techniek die zich aanpast aan diverse stijlperiodes en genres. Zijn specialiteiten zijn de virtuoze retoriek bij Bach, de lichtheid in de Franse haute-contre-partijen en de “gorgia”-passages uit het Italiaanse seicento. Verder overtuigt hij evengoed in het cantabile van Händel of Mozart en in de diepe expressie van het Duitse Lied. Hij neemt masterclasses bij o.m. Greta De Reyghere, Howard Crook en Udo Reinemann.

 Vincent Lesage geeft zangles aan de academie van Knokke en dirigeert zijn amateurkoor Amici nabij Antwerpen. Hij verleent zijn medewerking als koorzanger bij het Collegium Vocale Gent, Les Eléments, Anima Eterna. Als ensemblezanger en solist werkt hij bij Akadêmia, Ausonia, L’Arpeggiata en het Choeur de Chambre de Namur. Hij wordt gevraagd voor de partij van evangelist of voor de aria’s in oratoria. Hij staat mee aan de basis van het Hamburgse ensemble Metamorfosi (CD Torna, deh torna, Ambitus 96 905). Hij werkt met dirigenten als Paul Dombrecht, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, Sir Neville Marriner en John Nelson en komt op festivals en in steden zoals Bilbao, Eisenstadt, Hamburg, Helsinki, Montréal, Moskou, Oslo, Parijs, Utrecht, Venetië, Warschau en Zagreb.

Selectieve discografie als medewerker

Ik ben getrouwd met een kwaaie GrietIk ben getrouwd met een kwaaie Griet (2011)
traditionele folk, Europese folk
Cannamella, Nicolaus a Kempis, De Fanfaar, Peeter Cornet, Emballage Kado
De profundis. Cantates 131 & 177De profundis. Cantates 131 & 177 (2010)
barok
Il Gardellino, Johann Sebastian Bach, Marcel Ponseele, Caroline Weynants, Christoph Graupner, Damien Guillon, Marcus Ullmann, Lieven Termont (...)