Houthandel Antwerpen

Toon enkel: Houthandel Antwerpen, Ensemble Houthandel BE

Categorie:ensemble (instrumentaal)
2005 - 2014
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, klassiek crossover
Huidige/voormalige leden:Evy Van Dongen, Jonas Coomans, Sarah Vermeyen, Maarten Wijnen, Rogier Steel

Korte beschrijving

In 2014 werd Houthandel Antwerpen herdoopt tot 'Enemble Houthandel BE'.

Biografie

Samenstelling:  Rogier Steel (hoorn), jonas Coomans (fagot), Sarah Vermeyen (dwarsfluit), Evy van Dongen (klarinet) en Maarten Wijnen (hobo).

De leden van Houthandel Antwerpen ontmoetten elkaar in het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Daar werkten zij in diverse bezettingen samen, alvorens in 2005 het huidige ensemble op te richten.
Tijdens de voorbije jaren kon Houthandel Antwerpen samenwerken met verschillende vaste waarden uit het muzieklandschap : zij volgden een masterclass bij de befaamde klarinettist Pascal Moragues en ze werden intensief gecoached door het in hedendaagse muziek gespecialiseerde Ictus Ensemble. In verschillende producties werken ze samen met artiesten uit het theater- en dansmilieu. In mei 2007 werden zij laureaat van het kamermuziekconcours in Almere, Nederland.


Houthandel Antwerpen wil een frisse wind door het begrip ‘concert’ laten waaien. Door interactie met het publiek willen ze de afstand tussen de toeschouwers en de spelers tot een minimum herleiden. Zo wordt er naast het muzikale ook veel aandacht besteed aan het verbale en visuele aspect. Daardoor krijgen de concerten een intieme en gezellige sfeer.

Houthandel Antwerpen werd in december 2007 geselecteerd als laureaat voor de vierde editie van Gouden Vleugels en wonnen na een ‘wedstrijdrit’ van meer dan één jaar de Jeugd en Muziek Prijs Kamermuziek voor het beste jonge ensemble in Februari 2009. Voor het tandemproject werden zij gekoppeld aan Ensemble Explorations dat de KBC Prijs voor het beste mentorensemble kreeg.
Doorheen hun programmering wil Houthandel Antwerpen zowel aandacht besteden aan het standaard repertoire alsook aan het werk van minder bekende of doorheen de geschiedenis in de vergetelheid geraakte componisten. Gewaagde programma’s en onconventionele cross-overs worden niet geschuwd.

Selectieve discografie

Into the WoodsInto the Woods (2015)
opera, 20ste eeuw
Ensemble Houthandel BE, Leonard Bernstein, Samuel Barber, Sir Malcolm Arnold, Scott Joplin, George Gershwin, Robert Muczynski
Kicking sawdustKicking sawdust (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Houthandel Antwerpen, Wim Henderickx, Luciano Berio, Sam Vloemans

Verwante items in de databank

Nieuws:Vacature bij Houthandel Antwerpen (02.04.2013)
Tandemtournee Gouden Vleugels (02.10.2008)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'We zijn op alle vlakken sterker geworden' (09.02.2009)
Kwintet Houthandel Antwerpen is beste jonge ensemble (09.02.2009)