Pieter Nuytten

Categorie:muzikant, solist, docent
1980
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):fagot
Huidig/voormalig lid van:Terra Nova

Biografie

Pieter Nuytten (°1980) kreeg zijn eerste fagotlessen van Koen Coppé en studeerde fagot aan de conservatoria van Antwerpen, Keulen en Basel bij Francis Pollet en Danny d’Haene (contrafagot), Georg Klütsch en Sergio Azzolini.

Hij speelde als student bij het European Union Youth Orchestra, het Pacific Music Festival Orchestra (Japan) en het Gustav Mahler Jugendorchester. o.a. onder Bernard Haitink, Ivan Fischer en Claudio Abbado.

Na een trial als Associated Principal Bassoon bij het Royal Scottish National Orchestra te Glasgow werd Pieter in 2004 solofagottist bij het orkest van de Opera van Rouen – Haute Normandie (Fr.) en hij is dat sinds 2007 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. achtereenvolgens Valery Gergiev en Yannick Nézet-Séguin. Als solofagottist was hij te gast bij oa. het Radiofilharmonisch Orkest Hilversum, het Mozarteumorchester Salzburg, KBS Symphony Orchestra Seoul, het Mahler Chamber Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Tijdens het seizoen 2014-2015 was hij daarnaast ook Solofagottist bij het Rundfunksinfonieorchester Berlin.

Hij houdt van de interactie en intimiteit van kamermuziek en had de gelegenheid om te spelen met musici zoals Igor Roma, Nicholas Daniel, Jonathan Kelly, Priya Mitchell, Vladimir Mendelssohn, Alfredo Perl, Natache Kudritskaya en Jean-Claude Vanden Eynden. Hij speelde op festivals in Osnabrück, Storioni Eindhoven, Nature et Musiques en Bauges (FR), Schiermonnikoog en Arbanasi (Bulgarije). Hij is een vaste gast bij het kamermuziekensemble Oxalys en stichtend lid bij het ensemble Focus en de Kölner Kammersolisten.

Pieter maakte in 2001 zijn debuut als solist in de Sinfonia Concertante van Mozart. Sindsdien speelde hij concerti en concertantes van Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart, Weber en Peter Maxwell Davies.

In 2008 speelde hij het fagotconcerto van Mozart met het Collegium Instrumentale Brugense. Dit concert werd live uitgezonden op Radio Klara. Ook zijn uitvoering van Andante en Rondo Ungarese van Weber met het Brussels Philharmonic werd uitgezonden op Klara in december 2014. In 2016 speelde hij het Duet Concertino van Richard Strauss met Marija Pavlovic en het Symfonieorkest Vlaanderen en later tijdens het Dubrovnik Festival 2016 met het Dubrovnik Symphony Orchestra.

Pieter is hoofdvakdocent fagot aan de Conservatoria van Rotterdam en Gent, en gaf masterclasses in België, Linz, Seoul, Lima en Buenos Aires.

Selectieve discografie

Compositieklas. Willem KerstersCompositieklas. Willem Kersters (2000)
20ste eeuw
Gaby Van Riet, Sophie Hallynck, Noƫlle Schepens, Joris Van den Hauwe, Pieter Nuytten, Alain Craens, Koen Dejonghe, Wim Henderickx (...)