Wouter Vande Ginste

Categorie:componist
Genre(s):Klassiek, Jazz
Instrument(en):piano, zang (bas)

Biografie

Wouter Vande Ginste begint zijn opleiding als pianist aan de Academie voor Muziek en Woord te Tielt, waarna hij aan het Conservatorium van Gent zijn meestergraad behaalt met grootste onderscheiding in de klas van Johan Duijck. Daarna volgt een jaar Voortgezette Opleiding, die resulteert in de CD-opname van de eerste sonate voor piano van Michael Tippett. Ondertussen vervolmaakt hij zich bij Boyan Vodenitcharov in Brussel.
Vervolgens volgt hij gedurende drie jaren de opleiding jazzpiano aan hetzelfde conservatorium, bij Marc Matthijs en Eric Vermeulen. Tegelijkertijd start hij met zang bij Zeger Vandersteene. Na een jaar wordt Catherine Vandevelde zijn lerares. In juni 2008 voltooit hij zijn zangopleiding als bas aan de academie van Tielt in de klas van Catherine Vandevelde, en neemt regelmatig actief deel aan masterclasses (Loh-Siew Tuan, Graham Johnson, Sarah Walker, Catherine Dubosc). In juli 2006 gaat hij hiervoor bij Krisztina Laki in Wenen, waar hij ook deelneemt aan het slotconcert in het conservatorium aldaar.

Piano
Met contrabassist György Schweigert (Hongarije) vormt hij het kamermuziekduo “Incontro”, met klarinettist Henk Soenen het “Wodegin Duo” en met Erwin Muller (klarinet) en Irene Carpentier (sopraan) het trio “Wind”. In januari 2013 treden zij op in Den Bosch en Geldrop (Nederland). Hij begeleidt tegenwoordig ook veel liedrecitals.
Hij speelt gedurende vier jaar bij het “Concord Jazzensemble” o.l.v. Joost Deryckere, waardoor hij optreedt met o.a. Ronny Verbiest en James Morrison. Met deze bigband neemt hij de CD “S(w)ingin’ with the big bands” op (2002).
Hij speelt met de Filharmonie van Antwerpen in het kader van de “COMcerts” o.l.v. Dirk Brossé (2004). In 2005 speelt hij o.l.v. dezelfde dirigent met Prima La Musica op de “World Aids Day”. In 2006 volgen een aantal projecten met de Beethovenacademie en Dirk Brossé.
In het najaar van 2006 is hij op tournee in Zwitserland en België met het experimenteel kindertheaterproject “Action Zjoezjoe”.
Hij is gepassioneerd door hedendaagse muziek. Onlangs voegde hij o.a. Sequenza IV voor piano Luciano Berio toe aan zijn repertoire. In 2010 voert hij de integrale “Sonatas and Interludes” for prepared piano van John Cage uit in Theater Malpertuis, samen met ander werk van Cage.
In 2011 speelt hij met het Emanon-ensemble tijdens het Festival van Vlaanderen Kortrijk.

Zang
Hij vertolkt de rol van Sarastro in het kader van Operaplus Kortenberg 2004. In de zomer van 2005 en eind 2012 zingt hij verschillende malen solo in het “Requiem” van Fauré en Brahms in België en Lille (dirigenten Bart Snauwaert, Sabine Haenebalcke en Jean-Francois Droulez). Tijdens de Gentse feesten treedt hij o.a. als solist vier keer op in de Vlaamse opera van Gent in een lyrische productie o.l.v. Erika Pauwels. Met Muziektheater Transparant zingt hij de rol van Harapha (uit Samson van Haendel) in De Singel te Antwerpen, en in Utrecht tijdens het YO!Festival (2007). Een jaar later is hij Jupiter in Platée van Rameau, met concerten in De Singel en in Drachten tijdens het FryskFestival.
In april 2008 zingt hij de bassolo’s in “Membra Jesu Nostri” van Buxtehude in Heusden en in Brugge (2009) met vocaal ensemble Expirans o.l.v. Els Wollaert en Gambaconsort Zéphyr (Fr).
Hij zingt regelmatig met “Aquarius”: in “Etat de siège” van Garrett List in Flagey en De Singel (november 2008), werk van Rihm in Concertgebouw Brugge, werk van Knaifel in Maastricht (Musica Sacra – festival), Chaplin-Eislerproject (De Singel 2012).
Hij verleent zijn medewerking aan de CD-opname van Graupner’s kerstcantates met Ex Tempore (2010).
Gedurende twee jaar zong hij bij “Brussels Vocal Project”, een zeskoppig a capella ensemble dat jazz en hedendaagse muziek brengt (Botanique, JazzStation).
Hoogtepunten waren o.a. de productie “Biederman en de brandstichters”, een theaterstuk van Max Frisch, gedurende 10 voorstellingen in de Brusselse KVS (juni 2009) waarin hij zingt en piano speelt, en een concert in de AB (oktober 2009) samen met “The Golden Glows” in “Prison Songs, a Tribute to Alan Lomax”.

En verder...

Hij is leraar piano, compositie en ensemble, en pianobegeleider van o.a. de zangklas van Catherine Vandevelde aan de Academie van Tielt, en werkt als repetitor voor diverse zangers en koren (o.a. Tieltse kamerkoor “Ultreya” en stages van het VFJK). Sinds het schooljaar 2010-2011 is hij gastbegeleider aan de Fontys Hogeschool te Tilburg.

Hij is ook actief als componist en lid van ComAv. Hij schreef o.a. “Drie liederen op tekst van Judith Herzberg” voor sopraan en piano (creatie Catherine Vandevelde (14-2-2004). Het werk “C-A-F-E” voor piano solo werd gecreëerd op 27-10-2006 door Els Cooman in de Rode Pomp te Gent. Ze zette het ook op de CD “Belgian piano music” (Rode Pomp-label). “Eet meer Freud” voor klarinet en piano werd gecreëerd op 28/1/2010 in zaal Sint-Bavo Gent met Henk Soenen, klarinet.

Selectieve discografie als componist

Belgian Piano MusicBelgian Piano Music (2008)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Wilfried Westerlinck, Wouter Vande Ginste, Bernard Baert, Jean Delouvroy, Johan Vercruysse