Rik Ghesquière

Categorie:dirigent
Roeselare, 15.02.1963
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):trompet

Biografie

Hij begon zijn opleiding in 1980 aan het Lemmensinstituut in Leuven ( België)in de klas van Léon Petré en studeerde af als laureaat trompet en kamermuziek in 1985 met de grootste onderscheiding.
In 1987 behaalde hij het Hoger Diploma voor trompet aan het Conservatorium te Gent, waar hij deel uitmaakte van de klas van Dirk Brossé.
Vervolgens (1987) verwierf hij het Diploma van Uitvoerend Musicus aan het Conservatorium te Rotterdam, onder leiding van Theo Mertens.

Rik Ghesquière verdiepte zijn vorming met masterclasses bij bekende trompetpedagogen en solisten zoals Bo Nielsen, Adolf Herset en Maurice André.
Hij volgde contrapunt bij Jan Hadermann en harmonieleer bij Jan Van Der Roost.
Zo leerde hij de Harmonie – Fanfare – Brassband (HaFaBra)wereld kennen waardoor zijn interesse voor de orkestleiding werd gestimuleerd.

Vanaf 1997 studeerde Rik Ghesquière aan het Conservatorium te Brussel, in de klas van Norbert Nozy, waar hij in 1999 het diploma HaFaBra directie behaalde. Hij verdiepte deze vorming door orkestdirectie te volgen bij Lucas Vis (bekend voor zijn minutieuze slagtechniek) en bij Frank Shipway (vertrekkende van het muzikale klankidioom naar diens mentor Herbert von Karajan). Teneinde de strijktechniek beter te kunnen beheren, volgde hij gedurende vijf jaar cellolessen aan het conservatorium van Mechelen in de klas van Luc Tooten.
Rik volgde jazzharmonisatie bij een voor hem belangrijk mentor, Freddy Sunder en improvisatie bij Peter Verbraken.
Ook met het doel wat in de oude muziek te grasduinen, volgt Rik momenteel cornetto lessen bij Marleen Leicher.

Rik Ghesquière is sinds 1985 lid van het toenmalige VRT Filharmonisch Orkest (nu: Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest).
Sinds 1997 oriënteert hij zich vooral op het dirigeren. Geïnspireerd door de samenwerking met tal van dirigenten bij het Vlaams Radio Orkest, besluit Rik Ghesquière in 1997 zich ten volle te concentreren op het dirigeren. Hij volgde orkestdirectie bij Norbert Nozy, Lucas Vis en Frank Shipway. In 2000 werden zijn studies afgerond met het fel gegeerde diploma orkestdirectie dat destijds door het Conservatorium van Brussel sedert 1988 aan niemand meer werd toegekend.

Rik wordt geregeld gevraagd als gastdirigent bij diverse orkesten. In het kader van Europalia Japan 1988 werd hij door “Jeugd en Muziek” aangesteld als coach voor de koperblazers, en dirigeerde hen in de Ambassade van Tokio. Zijn kwaliteiten als bezielend dirigent worden geregeld opgemerkt op verschillende grote Festivals.
In mei 2002 werd hij aangesteld als vaste dirigent van het Roosendaals Symfonie Orkest (Nederland) bovendien dirigeert hij ook het Roosendaals Gemengd Koor.

Rik Ghesquière engageert zich heel fel om de klassieke muziek naar jongeren toe te promoten.
Zo bracht hij het Limburgs Orkest “Jeugd en Muziek” tot ongekende hoogtes en dirigeerde dit jeugdorkest van 2003 tot 2011.
Rik Ghesquière is stichter en dirigent van het Vlaams-Brabants Symfonie Orkest met residentie in de muziekacademie te Zaventem.

Samen met het “Brussels Philharmonic Orchestra” verwezenlijkte Rik een aantal prestigieuze projecten. De uitvoering van het oratorium “Bronzen Hart” ter herdenking aan de 100ste verjaardag van componist Gaston Feremans en ze voerden samen met veel succes de orgelsymfonie van Saint-Saens uit voor de “Koninklijke Cofena Concerten” in de Elizabethzaal te Antwerpen.
Rik begeleide zeer gerenommeerde solisten zoals de pianovirtuoos en laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, Liebrecht Vanbeckevoort. Samen vertolkten ze in de befaamde tweede en derde pianoconcerti van Sergei Rahmaninov en het tweede pianoconcerto van Franz Liszt. Ook vooraanstaande componisten zoals Luc Brewaeys, George De Decker en Daniël Capelletti componeerden stukken voor Rik en de orkesten waarmee hij werkte.

In 2010 vestigde Rik Ghesquière zich te Lier en stichtte er zeer recentelijk een nieuwe afdeling van “Jeugd en Muziek” en hij werd de nieuwe dirigent van het Symfonieorkest De Lier.

Selectieve discografie

Het bronzen hartHet bronzen hart (2008)
20ste eeuw
Andrei Kavalinski, Evelyne Bohen, Carl Van Eyndhoven, Bruno De Jonghe, Eddy Mariën, Antwerps Kathedraalkoor, Onze-Lieve-Vrouwkoor van Mechelen, Koninklijke Chorale Caecilia (...)
Het Harmonieorkest van het LemmensinstituutHet Harmonieorkest van het Lemmensinstituut
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Het Harmonieorkest van het Lemmensinstituut, Piet Swerts, Rik Ghesquière, Charles Verbiest, Rik Ghesquière

Selectieve discografie als componist

Het Harmonieorkest van het LemmensinstituutHet Harmonieorkest van het Lemmensinstituut
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Het Harmonieorkest van het Lemmensinstituut, Piet Swerts, Rik Ghesquière, Charles Verbiest, Rik Ghesquière