Jelle Dierickx

Categorie:artistiek leider

Biografie

Jelle Dierickx studeerde musicologie aan de universiteit van Gent en promoveerde in 2006 op een proefschrift over de verbanden tussen naoorlogse muziek en poëzie. In 2000 richtte hij KriKri op, een vereniging die festivals organiseert met hedendaagse poëzie, muziek, performances en multimedia.

In augustus 2006 trad Dierickx als artistiek coördinator toe tot het Gent Festival van Vlaanderen. In die hoedanigheid haalde hij talloze artiesten en ensembles van wereldfaam naar Gent, onder wie John Eliot Gardiner, Yo-Yo Ma, Barbara Hendricks, Measha Brueggergosman, Kiri Te Kanawa en Anne Sofie von Otter, en bracht talloze wereldcreaties naar Gent. Ook tekende hij voor een aantal bijzondere sociale projecten.

Hij programmeerde ook belangrijke wereldcreaties in de Arteveldestad en werkte mee aan een aantal bijzondere projecten zoals de muzikale fietstocht ‘Avanti!’, KidsOdeGand, ‘uFo!’, het Venetiaans Bal en OdeGand.

Na vijf jaren als artistiek coördinator bij Gent Festival van Vlaanderen kiest Jelle Dierickx voor een buitenlandse carrière. Hij zal zich vanaf januari 2012 toeleggen op de artistieke invulling van de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci (Duitsland) en is artistiek coördinator van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, een functie die hij sinds januari 2011 bekleedt.

Auteur van

Het Pluriversum van Lucien GoethalsHet Pluriversum van Lucien Goethals (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Jelle Dierickx
De Vele Gezichten van het Festival van Vlaanderen
De Vele Gezichten van het Festival van Vlaanderen
Louis De Meester: Biografische schets & belangrijkste werkenLouis De Meester: Biografische schets & belangrijkste werken (2001)
20ste eeuw
Jelle Dierickx

Verwante items in de databank

Nieuws:Jelle Dierickx trekt naar Duitsland en Rotterdam (20.10.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Nieuwe koers Gergiev Festival (07.2011)
Organisaties:Festival van Vlaanderen Gent (festival)
Kri Kri (festival)