Jeroen Billiet

Categorie:muzikant
Tielt, 18.05.1977
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):hoorn
Huidig/voormalig lid van:Mengal Ensemble, Terra Nova

Biografie

Jeroen Billiet studeerde na zijn humaniora en muziekacademie in zijn geboortestad hoorn bij docent Luc Bergé aan de conservatoria van Gent en Brussel. In juni 2001 slaagde hij met grote onderscheiding voor het eindexamen hoorn aan dit laatstgenoemde conservatorium, en behaalde eveneens het diploma van Meester in de Muziek en dat van de lerarenopleiding met onderscheiding.
Hij volgde meestercursussen en privé-lessen bij onder andere Froydis Ree Wekre, Thimothy Jones , Claude Maury, Uli Hübner en Anthony Halstead en deed orkestervaring op bij enkele jeugdorkesten (FJOV, Biyo, Jeune Orchestre Atlantique...) en bij verschillende professionele orkesten (I Fiamminghi, het Symfonieorkest van Vlaanderen, l'Orchestre des Champs Elysées, Opéra de Wallonie, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie....).

Een grote interesse voor de historische uitvoeringspraktijk, ingegeven door zijn docent, deed hem besluiten de natuurhoorn te gaan bestuderen. De liefde voor dit oude instrument zorgde ervoor dat ook andere -minder bekende- historische hoorntypes zijn interesse wekten.
Jeroen is als hoornist actief bij onder meer Il Fondamento, les Musiciens du Louvre, l'Orchestre des Champs Elysées en Concerto Köln. Hiernaast is hij momenteel leraar hoorn en ensemble aan de stedelijke muziekacademies te Oudenaarde en Tielt en het Stedelijk Conservatorium te Brugge, waar hij omvangrijke hoornklassen uitbouwt.

In juni 2008 verwierf hij con brio de titel "Laureaat van het Orpheus Instituut" voor zijn proefschrift "200 years of Belgian hornschool, A comprehensive Study of the Horn in Belgium, 1789-1960".

Hij geniet internationale faam als autoriteit op het vlak van de geschiedenis en het repertoire van de hoorn.

 

Selectieve discografie

The fall now blows its hornThe fall now blows its horn (2010)
20ste eeuw
Jeroen Billiet, Jan Huylebroeck, Mengal Ensemble, Joseph Ryelandt, Martin-Joseph Mengal, Serge Gaucet, Jules Busschops, Hendrik Waelput (...)

Auteur van

Trobadors - Artistiek onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium BrusselTrobadors - Artistiek onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (2009)
Kristin Van Den Buys, Jeroen Billiet
Muzieksubsidies
Muzieksubsidies

Selectieve discografie als medewerker

The Royal Brussels HornsoundThe Royal Brussels Hornsound (2009)
romantiek
Luc Bergé, Martin-Joseph Mengal, Léon Dubois

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Muzieksubsidies (02.08.2006)