Janu

Categorie:muzikant
Instrument(en):harp

Biografie

Janu, afkomstig uit Gent, was reeds op jonge leeftijd gepassioneerd door muziek. Ze volgde een opleiding aan het Conservatorium van de Hogeschool Gent, waar ze zich specialiseerde in de Keltische en klassieke harp en het diploma behaalde van '' Meester in Muziek ''. Daarnaast studeerde ze Paraguayaanse harp bij Jacques Vandevelde.
Waarschijnlijk is Janu de enige (Belgische) muzikante die vier soorten harp bespeelt (Keltische, klassieke, Paraguayaanse en elektronische harp). Niettegenstaande ze alle muziekgenres weet te appreciëren, heeft ze toch een zwak voor de elektronische harp.
Janu is een veelgevraagde soliste en won reeds tal van prijzen en eervolle vermeldingen op prestigieuze muziekwedstrijden. Ze werd geselecteerd voor de eindronde van '' Jeunes Solistes '' van de RTBF in 1989 en 1990. In 1994 werd ze uitgeroepen tot '' Laureate van Jong Tenuto '' van de BRTN. In 1998 behaalde ze op de ''1ste Nationale Wedstrijd voor Harp '', georganiseerd door de Nationale Harpstichting, als enige Belgische kandidate in de finale, de derde prijs.

Hoewel ze zich goed voelt in het orkestgebeuren, heeft ze toch een uitgesproken voorkeur voor soloconcerten. Zo was Janu o.a. te gast in Vorst Nationaal als soliste in ''Tura in Symfonie III (1996) en in Will Tura's concerttour 1997 (40 concerten) en in Will Tura's concerttour 2002 (25 concerten). Janu was eveneens sologaste in de Funiculi Funicula concerttour eind 2001. Ook gaf ze reeds soloconcerten in het buitenland, o.a. in Turkije (Istanbul) en in Frankrijk tijdens het vijfde Harpfestival van Feignies-Maubeuge. In 2001 was Janu uitgenodigd om op het Europees Harpsymposium te Amsterdam (Nederland), als solo-artieste, de elektronische harp voor te stellen aan het grote publiek. Janu was tevens te gast op het "Vlaams Artiestengala" en op de "Miss Belgian Beauty-verkiezing" 2003.

Janu is ook een veelgevraagde artieste in talrijke TV- en Radioprogramma's, waaronder : '' Tien om te zien '', '' De Muziekdoos '', '' Golfbreker '', ''De zoete inval '', ''Let's Make Music (Ned 2 TROS) '', e.a.
Daarnaast componeert ze en maakt ze CD's onder de vleugels van Jean Kluger en Steve Willaert. Na een eerste CD-opname in 1994, ''Harp of Love '', volgde in 1996 '' World Tour '',begin 2001 '' Rivers of My Heart '' en eind oktober 2002 "Janu plays Will Tura".
Een bekroning van haar muzikaal talent kwam er in 1999 met een optreden op het verlovingsfeest van Prins Filip en Jonkvrouw Mathilde.
In april 2003 was Janu door de Belgische Ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi en Dubai) uitgenodigd om daar met de harp België cultureel te vertegenwoordigen en te promoten. Daar heeft ze 5 concerten gegeven voor de "Cultural Foundation", "The Higher School of Technology", "The Emirates Academy", "The Zayed University" en de Belgische Ambassade.
Op 3 maart 2006 verscheen haar nieuwe cd "Janu In Ireland".

Eind 2006 en begin 2007 ging Janu op tour in 10 culturele centra in Vlaanderen. Daar gaf ze concerten i.s.m. sfeerpercussionist Peter Van Woensel.
In februari 2007 speelde Janu als soliste tweemaal het voorprogramma op het memorabele spektakel van Will Tura in Vorst Nationaal en trad ze als gaste mee op met diezelfde Will Tura tijdens zijn concerten.
Ze speelde in november 2006 ook mee als gastsoliste bij PRAGA KHAN tijdens de voorstelling van het nieuwe Vista besturingssysteem voor Microsoft Windows in het Atomium van Brussel.


Selectieve discografie

A harpy christmasA harpy christmas (2015)
Populair / Varieté
Janu
Paint it harpPaint it harp (2009)
Populair / Varieté
Janu
In IrelandIn Ireland (2006)
Folk, Populair / Varieté
Janu