Els Biesemans

Categorie:muzikant, solist, oude muziek, repertoire
1978
Genre(s):Klassiek, 20ste eeuw, barok
Instrument(en):orgel, pianoforte

Biografie

 

Ze is pianiste, organiste, kamermusicus, initiante en artistiek directrice van het fortepianofestival «Flügelschläge» in Zürich. Haar concerten kenmerken zich door stijlvolle en onconventionele programma's. Els Biesemans is een virtuoze met een warmhartige uitstraling. Met haar frisse en elegante aanpak brengt ze de klankdiversiteit van 200-jarige fortepiano's, orgels, clavecimbels en moderne piano's genuanceerd tot leven. Els Biesemans is bekend als briljante vertolkster van beroemde componisten en als ontdekster van vergeten muzikale pareltjes. Of het nu Schumann, Beethoven, Hensel of Chopin is: het is haar roeping om muziek van een ander tijdperk als het ware «door de teletijdmachine» te laten klinken.

 

Het jaar 2020 staat in het teken van Beethoven en de bewogen periode van 1790 tot 1830. De nieuwe CD van Els Biesemans en haar festival «Flügelschläge» zetten Beethoven en zijn vrijwel vergeten, maar destijds gewaardeerde tijdgenoten zoals Hummel, Dussek, Clementi, Steibelt en Vorisek in de kijker. De pianiste speelt deze temperamentvolle muziek o.a. op haar eigen Weense pianoforte, gebouwd Joseph Brodmann in 1824. Op orgel is Els Biesemans dit jaar vooral te horen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In Haarlem is ze te gast als Artist in Residence. Tenslotte zal de Antwerpse artieste clavecimbelwerken van de zwitserse componist Peter Mieg (1906-1990) vertolken.

 

Haar muzikaal portfolio heeft veel aspecten. Na studies aan het Leuvense Lemmensinstituut legt Els zich toe op het veelzijdige klavierrepertoire van de 18e en 19e eeuw aan de Schola Cantorum Basiliensis. Met een repertoire dat van de middeleeuwen tot op heden rijkt, sleept ze heel wat internationale prijzen in de wacht. De Antwerpse artieste is laureaat van de internationale wedstrijden in Brugge, Parijs, Praag, Tokyo en Montréal. Ze won de eerste prijs op de Ciurlionis-wedstrijd in Vilnius en het Arp-Schnitger concours in Bremen. Haar concertcarrière speelt zich af in Europa, Japan, Canada en Amerika. Als pianiste, organiste en kamermusicus werd ze o.a. uitgenodigd in de Philharmonie Berlijn en Essen, Tonhalle Zürich, Salle Philharmonique de Liège, BOZAR Brussel en AMUZ Antwerpen, Palacio Euskalduna Bilbao, Philharmonie Ekaterinburg en Omsk, Maison de Radio France in Parijs. Ze treedt regelmatig op bij Musikfest Bremen, BachFestival Montréal, Mozartfest Würzburg, Bachfest Leipzig, Festival des Forêts Compiègne, Accademia Bartolomeo Cristofori in Firenze. Pieter Wispelwey, Julian Prégardien, Andreas Wolf, Christian Immler en de orkesten «La Cetra» en Capriccio Basel behoren tot haar muzikale partners. Haar voorliefde om muziek van andere tijden «zoals toendertijd» te beleven, resulteerde in enkele CD-opnamen met muziek die voor het eerst op historische instrumenten werd vastgelegd: sonaten voor viool en pianoforte van Franz Xaver Sterkel (Ramée, 2017), de pianocyclus von Fanny Hensel-Mendelssohn «Das Jahr» (Genuin, 2012), Franz Liszts transcripties van o.a. «Winterreise» (Genuin, 2014), het volledig orgeloeuvre von Maurice Duruflé en andere opnamen van symphonische orgelwerken. De nieuwe CD met Beethovens virtuoze vriendenkring verschijnt in 2021 bij Alpha Classics.

Op concertreizen speelt Els Biesemans vaak op instrumenten uit haar eigen collectie. Die omvat o.a. een Weense vleugel van Joseph Brodmann (1824), ein vleugel von Ignaz Pleyel (1836) en een fortepiano van Anton Walter, ca. 1805 (kopie van Paul McNulty). Een zeldzaam orgeltje van 1780 uit het Zwitserse Toggenburg is de nieuwste aanwinst. In haar woonplaats Zürich is Els Biesemans titularis-organiste in twee kerken: de Predigerkirche en Bühlkirche. Sinds 2013 leidt ze het Zürcher Fortepiano Festival «Flügelschläge», dat elk jaar door middel van een nieuw concept en gerenommeerde gasten de klankwereld van de vroege 19e eeuw als het ware «door de teletijdmachine» tot bij het grote publiek brengt.

Selectieve discografie

Die Musikalische Welt des Hans Georg NägeliDie Musikalische Welt des Hans Georg Nägeli (2023)
Klassiek
Els Biesemans
Johann Franz Xaver Sterkel - Sonatas for Fortepiano and ViolinJohann Franz Xaver Sterkel - Sonatas for Fortepiano and Violin (2018)
classicisme
Els Biesemans, Johann Franz Xaver Sterkel, Meret Lüthi
WinterreiseWinterreise (2014)
romantiek
Els Biesemans, Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Frédéric Chopin, Franz Liszt
Das JahrDas Jahr (2012)
romantiek
Els Biesemans, Fanny Mendelssohn
Duruflé in DudelangeDuruflé in Dudelange (2008)
20ste eeuw
Els Biesemans, Maurice Duruflé
Van Bach tot MozartVan Bach tot Mozart (2007)
barok, classicisme
Janpieter Biesemans, Bart Rodyns, Bart Jacobs, Els Biesemans, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Gottfried August Homilius, Chr.H. Rinck (...)
Symphonic organ music from Brussels & ParisSymphonic organ music from Brussels & Paris (2006)
20ste eeuw
Els Biesemans, Paul Gilson, César Franck, Aubertin Aubertin, Louis Vierne, Raymond Moulaert, Joseph Jongen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Fanny Mendelssohn-Henschel (01.02.2014)
Controverse onderweg, unanimiteit achteraf (09.08.2003)
Tsjechische organiste wint Musica Antiqua (08.08.2003)
Acht Belgen in Orgelconcours Brugge (05.08.2003)
Externe links:Els Biesemans op Facebook