Tine Janssens

Categorie:muzikant
02.05.1975
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):altviool
Huidig/voormalig lid van:Prosperus, Emanon ensemble

Biografie

Altvioliste Tine Janssens begon haar studie aan het Lemmensinstituut te Leuven bij M. Tooten, en behaalde de graad van Meester in de Muziek alsook het pedagogisch getuigschrift. Nadien studeerde ze aan het Mozarteum te Salzburg bij Prof. P. Langgartner en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. J. Kussmaul, waar zij in 2002 haar studies afsloot met het tweede-fasediploma. Zij nam deel aan verschillende masterclasses, o.a. bij Rivka Golani, Thomas Riebl en Leon Spierer.

Tine was reeds tijdens haar studies aanvoerder van het Symfonieorkest van Vlaanderen en van het Wereld Jeugdorkest. Sinds januari 2002 is ze als plaatsvervangend aanvoerder verbonden aan het Brabants Orkest te Eindhoven. Ze is een regelmatige gast bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Brussels Chamber Orchestra. Als gedreven orkestmusicus speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Valery Gergiev, Kurt Masur en vele anderen.

Tine maakt sinds 1999 deel uit van het ensemble Emanon, dat zich toelegt op hedendaagse muziek. Omwille van haar grote liefde voor de kamermuziek stond ze mee aan de wieg van het kwartet Prosperus, het Maranti-trio en het ensemble Contorno, waarmee ze het meer klassieke repertoire brengt.

In 2007 behaalde ze het postgraduaatsdiploma kunst- en cultuurmanagement aan de UA met de grootste onderscheiding.