Chris Christoffels

Categorie:componist
Genre(s):20ste eeuw

Korte beschrijving

Componist en multimediakunstenaar

Biografie

Geboren in een veelzijdig artistiek gezin waardoor hij vroeg vertrouwd wordt met muziek, theater, schilderkunst, dans, multimedia -installatie. Volgt een klassieke muziekopleiding aan de Stedelijke Academie van Hasselt, is solozanger in het knapenkoor met optredens in binnen- en buitenland en werkt parallel aan pop- en rockprojecten. Een eclectische keuze die hij na zijn licentiaatsdiploma in de Rechten nog benadrukt en op dit ogenblik helemaal uitspeelt. Ontwikkelt in de jaren tachtig zijn eigen muziekstudio 'thinkntalk', een hoogtechnologisch laboratorium voor uiteenlopende klankopnamen voor CD, DVD, radio, televisie en cinema. De aanzet voor zijn platenlabel 'talkieo', met een gevarieerde catalogus van hedendaags klassieke muziek tot Frans chanson en rock.

Aanvankelijk spitst Chris Christoffels zijn werk vooral toe op muziekcomposities:
EXCELLENSIS (Belgische hymne voor de Olympische Spelen in Atlanta),
PAIR/IMPAIR en 3+VARIATIONS (voor dansvoorstellingen) en DANS IN BEWEGING/HULDE AAN MAURICE BEJART (multimediaconcert voor de Nieuwe Ateliers van de Munt in samenwerking met beeldend kunstenaar José Roland).

Vanaf dit project in 2000, maken Chris Christoffels en José Roland bewust de keuze voor een gezamenlijk multidisciplinair werk. Zelfs PIANOCOMPOSITIES (ondermeer in het Stadhuis van Brussel en de Munt) worden in duo uitgewerkt. MISSA BREVIS in opdracht van de Brusselse Sint Michiels en Goedele Kathedraal voor 4 zangers, 9 strijkers en groot orgel, is een creatie met lichtzuilen waarvan de kleuren gepuurd worden uit de glasramen van de kathedraal (hernomen tijdens het 'Midis-Minimes' festival in het Brusselse Conservatorium - geselecteerd door het prestigieuze GRANDE MUSICA IN CHIESA festival in Rome).

Hierna volgen in snel tempo meerdere multimedia- installaties en voorstellingen. BEJART IN BEWEGINGEN voor Maison du Spectacle/la Bellone (hernomen in Bozar tijdens de voorstelling "Moeder Theresa en de Kinderen van de Wereld"). WAY OUT THESEUS, een kameropera in de vorm van dans (dansvideo geselecteerd voor het internationale FRAME festival in Porto).

Ondertussen schrijft Chris Christoffels op uitnodiging van het Parijse Festival 'franco-anglais de Poésie' en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap de composities SHUTTERS en IN THE PIZZA PARLOUR. Terwijl de duoprojecten met José Roland verdergezet worden: AILÉS Á L.A. (multimedia creatie vanuit Los Angeles), MYTHOLOGOS (multimedia), VITRAIL/VITRINE (lichtinstallatie in het kader van de Brusselse Nuit Blanche/Beneflux), POINT ZEROO (mediatieke interactieve muziekkubus in het Centraal Station van Brussel - hernomen voor KETNET/FREEZZZ ), AUBE (performance - Kwintet voor Strijkers en Materie - Error One, Antwerpen), WRITING DANCE (Project(OR) Art Fair Rotterdam en Ateliers van De Munt)

Cd's en DVD's van Chris Christoffels
Composities:
MISSA BREVIS
3+VARIATIONS
PAIR/IMPAIR
DANS IN BEWEGING/HULDE AAN MAURICE BEJART
WAY OUT THESEUS

Producties:
CENTURY VOX (Tam Echo Tam)
A COEUR OUVERT (Stéphanie Blanchoud)
DUBOIS DIED TODAY (puggy)

Bron: 2008 Liesbet Waegemans

Selectieve discografie

BreathBreath (2011)
21ste eeuw / hedendaags
Chris Christoffels, José Roland
3 + Variations3 + Variations (2001)
21ste eeuw / hedendaags
Chris Christoffels
Dance of images - Tribute to Maurice BéjartDance of images - Tribute to Maurice Béjart (2000)
20ste eeuw
Chris Christoffels
Pair / ImpairPair / Impair (1999)
20ste eeuw
Chris Christoffels

Selectieve discografie als componist

Missa brevisMissa brevis (2008)
20ste eeuw
Chris Christoffels

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Muzikaal middaguurtje in de Marollen (03.07.2003)