Tore Tom Denys

Categorie:solist, muzikant, oude muziek, repertoire
Roeselare, 1973
Genre(s):oude muziek, barok, classicisme, romantiek
Instrument(en):zang (tenor)

Korte beschrijving

solist, ensemble zanger, specialisatie polyfonie

Biografie

Tenor Tore Denys vervoegde in 2006 de vocale kern van de Capilla Flamenca. Hij studeerde trompet aan het Conservatorium van Antwerpen en was zowel als concert- als solotrompettist wereldwijd te beluisteren. Van 1994 tot 1998 deed hij als lid van het 'World Youth Choir' alle continenten aan waarbij zijn interesse voor de oude muziek en de zangkunst steeds groeide en hij de trompet voor het zingen verwisselde. Hij was lid van het vocaal ensemble Currende waarmee hij verschillende CD's opnam en was medestichter van het Goeyvaerts Consort.

In 1998 verhuisde Tore Denys naar Wenen en studeerde er zang aan het "Konservatorium der Stadt Wien". Hij werd er opgenomen in het "Arnold Schönberg Chor" (o.l.v. Erwin Ortner) en ging als solist met dit koor op diverse tournees. Sinds 1999 is hij lid van het koor van de Weense Staatsoper en was er o.a. mee bij de "Salzburger Festspiele" in producties o.l.v. L. Maazel, R. Muti, Gjergiev W. Sawallisch, etc...
Behalve zijn optredens bij diverse festivals in Oostenrijk en er buiten, is hij vaste solist bij de ensembles "Nova", "Armonico Tributo Austria", "Cinquecento" en "Clemencic Consort". Ook is hij stichter en zanger van het ensemble "Vivante", een ensemble voor oude muziek, dat vooral muziek brengt uit de Italiaanse Vroegbarok voor 2 tenoren en continuo. Dit jaar behaalde "Vivante" de eerste prijs bij de internationale wedstrijd Heinrich Schmelzer voor barokke ensembles (Stift Melk). 

Selectieve discografie

Alexander Agricola - Missa in myne zynAlexander Agricola - Missa in myne zyn (2010)
oude muziek
Capilla Flamenca, Marnix De Cat, Rob Cuppens, Tore Tom Denys, Lieven Termont, Dirk Snellings, Liam Fennelly, Thomas Baeté (...)
Roland de Lassus -  Bonjour mon cœurRoland de Lassus - Bonjour mon cœur (2009)
oude muziek
Capilla Flamenca, Marnix De Cat, Tore Tom Denys, Lieven Termont, Dirk Snellings, Jan Van Outryve, Liam Fennelly, Thomas Baeté (...)

Selectieve discografie als medewerker

English royal funeral musicEnglish royal funeral music (2013)
barok
Vox Luminis, Henry Purcell, Lionel Meunier, James Paisible, Thomas Tollet, Les Trompettes des plaisirs, Thomas Morley, Lingua Franca (...)
Heinrich Isaac - Ich muss dich lassenHeinrich Isaac - Ich muss dich lassen (2011)
oude muziek
Capilla Flamenca, Dirk Snellings, Heinrich Isaac, Oltremontano
En un gardinEn un gardin (2009)
oude muziek
Capilla Flamenca, Dirk Snellings, Thomas Fabri, Philippe De Vitry, Guillaume de Machaut, anoniem, Nicholas Pykini, Jean Vaillant (...)