Hendrickje Van Kerckhove

Categorie:solist, muzikant, repertoire
Lokeren, 1980
Instrument(en):zang (sopraan)

Korte beschrijving

Jonge operazangeres van internationaal niveau

Biografie

Nadat ze in november 2005 haar debuut had gevierd bij de prestigieuze Bayerische Staatsoper (Munchen) in het kader van de wereldcreatie van “Medusa” van Arnaldo De Felice, zong Hendrickje er in januari 2006 “Oscar” (“Ballo in Maschera/Verdi”) en, onder leiding van Zubin Mehta, de “Voce dal Cielo” in Verdi’s “Don Carlo”. Als gevolg daarvan nodigde de beroemde dirigent haar uit om in Tel-Aviv de partij van “Blondchen” (Entführung/Mozart) te zingen. Deze rol zal ze in 2010 ook aan het beroemde Liceu van Barcelona scenisch vertolken.

Hendrickje Van Kerckhove studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich aansluitend bij de Opera Studio Vlaanderen en de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze ondermeer gecoacht werd door Susanne Eken en José Van Dam. Ondertussen zong ze onder leiding van Philippe Herreweghe, Kazushi Ono, Patrick Fournillier, Ivan Törzs, Michel Tilkin, Enrique Mazzola, Zubin Mehta, M. Barbacini, Marc Soustrot, Paul Daniel, Patrick Davin, Pierre Cao, Ed Spanjaard en Andreas Spering en kreeg ze de kans om samen te werken met regisseurs als G. Joosten, C. Loy, I.Van Hove, Fr. Dussenne en L. Bondy.

Haar operadebuut vierde ze met rollen Silandra in ‘Orontea’ (Cesti), Serpina in ‘La serva Padrona’ (Pergolesi) en Elle in ‘La voix humaine’ (Poulenc). Vervolgens nodigde de Vlaamse Opera haar uit om deel te nemen in ‘L’amour des trois oranges”, “Ariane et Barbe-Bleue”, “De grote Verzoeking van Sint-Antonius”, “Ariadne auf Naxos” (Najade) en in ‘Die Lustige Witwe” (Valencienne). Binnnkort zal ze er haar opwachting maken als “Zerlina”. En, tijdens het seizoen 07/08 zong ze er “Soeur Constance” (roldebuut) in Dialogues des Carmélites van Poulenc.

Met haar bijdragen in “Kaïn” (Scarlatti) en “Jephtha” (Haendel), beiden in het kader van het Dusseldorfse “Altstadtherbst”-Festival, was ze voor het eerst in producties in het buitenland te horen. En, n.a.v. de wereldcreatie in maart 2005 van van Philippe Boesmans’ opera Julie (rol : Kristin) vierde Hendrickje niet alleen haar debuut in de Munt maar ook bij de Wiener Festwochen en het Festival van Aix-en-Provence. Ze stond met “Blondchen” en “Ernestine” (Monsieur Choufleuri/Offenbach) op de affiche van de Munt .

Nog in eigen land was ze te horen in deSingel, Concertgebouw Brugge, het Conservatorium, in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel en in de Elisabethzaal (Antwerpen). Met het Vlaams Radio Orkest bracht ze een programma met virtuoze Franse opera-aria’s en met de Filharmonie zong ze Sibelius’ “Luonnotar”. Voorts, nodigde Philippe Herreweghe haar uit om onder zijn leiding samen met de Kooracademie Brahms’ “Ein deutsches Requiem” te zingen.

Door haar grote affiniteit met het Lied kreeg Hendrickje de kans zich te profileren in het kader van het “Philippe Herreweghe-Festival” (met Brahms), tijdens foyer-recital-series bij de Vlaamse Opera en de Koninklijke Muntschouwburg (waar ze door chefdirigent Kazushi Ono aan de piano begeleid werd), in het Concertgebouw Brugge en in het PSK (voor Bozar).

Ze maakt haar debuut in de operahuizen van Amsterdam en Barcelona en de Opéra National du Rhin. Tijdens de zomer van 2009 was ze te gast op de Salzburgers Festspiele.

Selectieve discografie

Edvard Grieg - Moderen Synger 'A Mother Sings'Edvard Grieg - Moderen Synger 'A Mother Sings' (2017)
romantiek
Hendrickje Van Kerckhove, Edvard Grieg, Nicolas Callot
Wagner Richard - ParsifalWagner Richard - Parsifal (2013)
Koor en Orkest van de Munt, Hartmut Haenchen, Ilse Eerens, Gijs Van der Linden, Hendrickje Van Kerckhove, Anneke Luyten, Tineke Van Ingelgem
RecitalRecital (2011)
romantiek, 20ste eeuw
Hendrickje Van Kerckhove, Reynaldo Hahn, Inge Spinette, Richard Strauss, Edvard Grieg, Arnold Schoenberg, Oscar Straus, Victor Herbert (...)
Poulenc Francis - Dialogues des CarmélitesPoulenc Francis - Dialogues des Carmélites (2011)
20ste eeuw
Hendrickje Van Kerckhove, Françis Poulenc, Bertrand De Billy, Sally Matthews, Michelle Breedt, Deborah Polaski, Heidi Brunner, Yann Beuron (...)
Poulenc Francis - Dialogues des CarmélitesPoulenc Francis - Dialogues des Carmélites (2011)
20ste eeuw
Hendrickje Van Kerckhove, Françis Poulenc, Bertrand De Billy, Sally Matthews, Michelle Breedt, Deborah Polaski, Heidi Brunner, Yann Beuron (...)
PerelsPerels (2008)
Klassiek
Hendrickje Van Kerckhove, Christel Kessels, Lodewijk Mortelmans

Selectieve discografie als medewerker

Edvard Grieg - Moderen Synger 'A Mother Sings'Edvard Grieg - Moderen Synger 'A Mother Sings' (2017)
romantiek
Hendrickje Van Kerckhove, Edvard Grieg, Nicolas Callot
Cherubini Luigi - MédeeCherubini Luigi - Médee (2012)
Luigi Cherubini, Christophe Rousset, Les Talens Lyriques, Koor van de Koninklijke Muntschouwburg

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Médée (03.2013)
Perels - Lodewijk Mortelmans - Liederen (07.2008)