Bart Verstraeten

Categorie:componist, muzikant
Sint-Niklaas, 22.08.1981
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Korte beschrijving

Vlaams pianist / componist

Biografie

Bart Verstraeten (Sint-Niklaas °1981) behaalde aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas het diploma van de hogere graad piano bij Johan Lybeert en samenspel bij Koen Dejonghe. De cursus algemene muziektheorie van Godfried Van de Vyvere stimuleerde hem om hoger muziekonderwijs te gaan volgen. In 2004 behaalde hij het diploma van meester in muziektheorie-schriftuur aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen, waar hij harmonie, contrapunt en fuga volgde bij Peter Thomas, en in 2006 voltooide hij zijn lerarenopleiding aan het Lemmensinstituut. In 2007 werd hij meester in muziektheorie-schriftuur, optie compositie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen bij Luc Van Hove en Wim Henderickx. Tenslotte behaalde hij in 2014 ook het diploma van Master in de uitvoerende muziek klassieke muziek voor piano aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Johan Duijck. Hij volgde masterclasses bij Jonathan Powell, Eliane Rodrigues en Irene Russo. Hij geeft les AMT/MT/inleiding tot de compositie, begeleidingspraktijk en piano en is verbonden aan de academies voor Muziek en Woord van Deurne en Wilrijk. Zijn werk Perpetuum Mobile voor pianosolo werd uitgevoerd door Geert Callaert tijdens de Musical Days of Flanders 2005 in The House of Composers in Sint-Petersburg. Met zijn pianotrio Alla Zingarese won hij de prijs Klara Continuo in de Klara-compositieprijs 2005. Datzelfde jaar behaalde hij de prijs van de Belgische Artistieke Promotie in de compositiewedstrijd Walter Heynen met zijn Trio voor fluit, altviool en gitaar. In het kader van Master 2006 creëerde het Spectra Ensemble zijn werk Agitation. In opdracht van Koor & Stem schreef hij voor hun koorblad het werk Salve Regina, o dulcis Virgo Maria. Dit werk werd in 2008 gecreëerd tijdens de feestelijke Mariaviering in de SintMichielskerk te Antwerpen door Cappella di Albero onder leiding van Peter Ickx . In 2010 werd zijn Missa Sancta uitgevoerd door de Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae onder leiding van Inge Feyen in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. In 2011 bewerkte hij als één van 53 componisten uit Vlaanderen en Nederland twee Souterliedekens in het kader van de 500ste verjaardag van Clemens non Papa. In 2014 werkte hij mee aan het “Pianoalbum voor Koning Filip” aangeboden door de leden van het ComAv en componeerde het werk “Nocturne”. In 2015 schreef hij de liedbundel “Diez canciones de amor” gebaseerd op teksten van Pablo Neruda die hij samen met bariton Tristan Faes creëerde tijdens ManiFiesta.  

Selectieve discografie als componist

Bart Verstraeten - Perpetuum MobileBart Verstraeten - Perpetuum Mobile (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Geert Callaert, Bart Verstraeten
Fingerprints #2Fingerprints #2 (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Diverse componisten, Diverse uitvoerders, Bart Verstraeten, Koen Dejonghe, Felix Vermeirsch, Benjamien Lycke, Bart Vanderbeke, Ward De Vleeschhouwer (...)
75 jaar radio75 jaar radio (2005)
Klassiek
More Maiorum, Huelgas ensemble, Zefiro Torna, Vlaams Radio Orkest, Pianotrio Arthur Grumiaux, Marc Matthys, Toon Daems, Pierre De la Rue (...)