Karel Ingelaere

Categorie:muzikant, docent
Genre(s):barok, classicisme, romantiek
Instrument(en):viool

Biografie

Sedert zijn auditie in 2005 bij het Franse ensemble Les Musiciens Du Louvre olv Marc Minkowski ontplooit de carrière van Karel Ingelaere zich op de internationale concertpodia. Dit ensemble is gespecialiseerd in de authentieke uitvoeringspraktijk van barokke, klassieke en romantische muziek op origineel instrumentarium. Daarnaast speelt hij bij Apotheosis, Anima Eterna Brugge en Bach Plus.

Hij trad ondermeer op in De Munt en het Paleis Voor Schone Kunsten te Brussel, het Concertgebouw en Carré te Amsterdam, het Musikverein, het Theater an der Wien en het Konzerthaus te Wenen, het Mozarteum, de Grosser Saal, het Haus für Mozart, de Felsenreitschule en het Residenzhof te Salzburg, de Philharmonie te München, de Alte Oper te Frankfurt, die Glocke te Bremen, de Philharmonie te Keulen, de Royal Alberthall en Barbican te Londen, de Usher Hall te Edinburgh, de Opéra te Lyon, het Cité de la Musique, Le Châtelet, Palais Garnier, de Opéra Comique en het Théâtre des Champs Elysées te Parijs, de Opéra Royal te Versailles, Le Grand Théâtre De Provence en Le Théâtre de L’ Archevêché in Aix-en-Provence, het Auditorio Nacional en het Teatro Real te Madrid, het Palau de la Musica te Valencia, het Palau de la Musica te Barcelona, het Teatro Colón te Buenos Aires, de Concert Hall te Shangaï, de Festival Hall te Hongkong, het Ishikawa Ongakudo Hall te Kanasawa, de Bunkakaikn Hall en het Opera City te Tokyo, de Ongakudo Hall te Yokohama, het Seoul Arts Center te Seoel, het Auditorio Alfredo Kraus te Las Palmas, het Auditorio Adan Martin te Tenerife en het Odeion of Herodes Atticus Theater te Athene.

Met sterren als Flip Kowlier, Rob De Nijs, Clouseau, Natalia, Raymond Van Het Groenewoud, Charles Aznavour, Axelle Red, Teho Teardo, Blixa Bargeld, Hooverphonic, Jan Leyers, Jacques Dutronc, Renaud, Patricia Kaas, Lara Fabian, José Carreras, Luciano Pavarotti en ontelbare anderen neemt hij albums op. Daarnaast speelt hij de geluidsband in van talrijke (Hollywood-)films (met muziek van onder meer Klaus Badelt, Hans Zimmer, Stephen Warbeck en Gabriel Yared) en televisieproducties (voor ondermeer de BBC). Gedurende een tiental jaar speelde hij bij het orkest Il Novecento waarmee hij The Night Of The Proms opluisterde.

Studeren deed hij achtereenvolgens aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij meerdere diploma’s behaalde met grootste onderscheiding. Zijn mentors waren Dirk Lippens, Philippe Hirshhorn, Urszula Gorniak, Victor Libermann, Theo Olof en Sigiswald Kuyken. In zijn studiejaren werd hij laureaat van diverse nationale wedstrijden waaronder Axion Classics (het voormalige Pro Civitate). In diezelfde periode was hij concertmeester van het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen olv Robert Groslot.

Gedurende een tiental jaren behoorde hij tot de eerste violisten van de voormalige Beethoven Academie olv Jan Caeyers en C. Hogwood.

Aan het Conservatorium van Brugge is hij docent viool en was er gedurende vele jaren de drijvende kracht en dirigent van het Conservatoriumorkest.

Karel Ingelaere bespeelt onder meer een Eugenio Degani, gebouwd in Venetië in 1892.

Sedert september 2017 is hij yoga docent te Pure Yoga in Brugge. Ook is hij uitbater van Guesthouse De Pelgrim Brugge.

Selectieve discografie

OneginOnegin (2007)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Lode Vercampt, Benjamin Van Esser, Gudrun Vercampt, Dominique Pauwels, Karel Ingelaere, Aurélie Entringer, Dominique Pauwels