Inez Carsauw

Categorie:muzikant, solist
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):zang (mezzosopraan)

Biografie

Inez Carsauw studeerde muziekpedagogie & zang aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde het diploma “Meester in de muziek, optie zang” en zangpedagogie bij Lucienne Van Deyck aan het Koninklijk  Muziek Conservatorium te Antwerpen. Meestercursussen zang volgde ze bij o.a. Vera Rosza, Sarah Walker, Adelisa Tabiadon, Gidon Saks en David Jones. Sinds enkele jaren integreert ze ook boventoonzang in haar vocale ontwikkeling.

Als jonge soliste zong Inez Carsauw talrijke hedendaagse muziektheaterprodukties bij de Vlaamse Opera, Taschenoper Wien, Muziektheater Transparant, In Vitro, KNS,  NTGent, Het Paleis en Theater De Spiegel. Ze trad op tijdens o.a. het Covent Garden Festival, het Belcanto Festival Dordrecht en het Festival van Vlaanderen. In 1997 zong ze in Wenen de wereldpremière van de opera ‘Resurrection’ van Sir Peter Maxwell Davies. Ze vertolkte de titelrollen in ‘Dido and Aeneas’ (Purcell), ‘Lamento d’Arianna’ (Monteverdi), ‘Carmen’ (Bizet) en verschillende opera’s van Weill, Haydn en Piccini.

Inez Carsauw werkt regelmatig samen met andere kunstdisciplines: dans, Taiko-drums, video, plastische kunsten. Zo nam zij in 2010 een cd op met een creatie van Dick Van der Harst voor de dansvoorstelling ‘You've changed’ van Thomas Hauert. Tijdens de Operadagen Rotterdam 2011 zong ze in de produktie ‘Les Nuits d’été’ (Berlioz) met film van Eric de Kuyper.  

Inez Carsauw is zeer actief in het sacrale concertgebeuren in België en Nederland. Haar repertoire omspant alle grote altpartijen: Stabat Mater van Pergolesi, Vivaldi, Haydn en Dvorak; Messiah van Händel; H-moll Messe, Johannes- en Mattheuspassie en Weihnachtsoratorium van Bach; Requiem van Mozart, Duruflé en Verdi. In 2007 was ze als soliste bij de Vlaamse Opera te beluisteren in de Petite Messe Solennelle van Rossini. Een jaar later zong ze het Requiem van Verdi in de Madeleinekerk te Parijs en het Koninklijk Circus te Brussel. In maart 2012 debuteerde ze met Dvoraks Stabat Mater in het Concertgebouw van Amsterdam. Recent oogstte ze veel succes met Verdis Requiem in o.a. de Stadsschouwburg van Antwerpen en de Capitole te Gent. In navolging van Lucienne Van Deyck vertolkte ze eind 2012 met grote bijval “Cri d’amour sur champ de mort” van J. V. Landeghem. Zij wordt regelmatig uitgenodigd als altsoliste tijdens de druk bezochte orkestmissen in de St.Pauluskerk te Antwerpen. 

Als liedzangeres toonde Inez Carsauw steeds grote affiniteit met 20e-eeuwse muziek. Tegenwoordig legt ze zich toe op werk van Berlioz, Strauss, Mahler en Wagner. Ze bracht K.Weill met the Brussels Philharmonic en Prometheus, zong werk van L.Goethals met het Spectra-ensemble, concerteerde in 2008 met het Arpae-ensemble voor het Flanders House te Londen en trad meermaals op tijdens de lunchconcertenreeks van de Vlaamse Opera.

Selectieve discografie

Stefaan Vanheertum - Lieder, Le canarie & la ceriseStefaan Vanheertum - Lieder, Le canarie & la cerise (2020)
21ste eeuw / hedendaags
Stefaan Vanheertum, Jan Van Elsacker, Hilde Coppé, Inez Carsauw, Guy Penson
Our Lady of FlandersOur Lady of Flanders (2012)
romantiek, 20ste eeuw
Wilfried Van den Brande, Antonín Dvořák, Peter Van de Velde, César Franck, Lies Vandewege, Flor Peeters, Inez Carsauw, Lodewijk De Vocht (...)

Selectieve discografie als medewerker

Stefaan Vanheertum - Lieder, Le canarie & la ceriseStefaan Vanheertum - Lieder, Le canarie & la cerise (2020)
21ste eeuw / hedendaags
Stefaan Vanheertum, Jan Van Elsacker, Hilde Coppé, Inez Carsauw, Guy Penson
Stabat Mater & 4 Romantic orchestral songsStabat Mater & 4 Romantic orchestral songs (2016)
21ste eeuw / hedendaags
Stefaan Vanheertum, Arc-en-ciel, Florian Heyerick, Amici Cantantes, Tom Deneckere