Charles-Joseph van Helmont

Categorie:componist
Brussel, 1715 - Brussel, 1790
Genre(s):classicisme

Korte beschrijving

componist

Biografie

Charles-Joseph van Helmont studeerde muziek bij Brehy aan de Brusselse Sint-Goedelekerk en als achttien jarige volgde hij er Josse Boutmy op als organist. Hij werd in 1737 aangesteld tot kapelmeester van de Kapellekerk te Brussel en kwam al in 1741 in diezelfde hoedanighied terug naar Sint-Goedele.
Van Helmont stond 36 jaar lang in voor de muzikale opleiding van de koorzangers, de muziekuitvoeringen in de kerk en het componeren van gewijde muziek voor de diensten. In 1777 droeg hij zijn functie over aan zijn zoon Adrien-Joseph (1747-1830). Van Helmont leunde aan bij de Italiaanse muziek van zijn tijd.

Selectieve discografie als componist

Five centuries of Flemish harpsichord musicFive centuries of Flemish harpsichord music (2015)
Klassiek
Jan Devlieger, Heinrich Isaac, Josquin Desprez, anoniem, Josse Boutmy, Dieudonné De Raick, Charles-Joseph van Helmont, François Krafft (...)
18th Century Flemish Harpsichord Music18th Century Flemish Harpsichord Music (2011)
barok
Ewald Demeyere, Josse Boutmy, anoniem, Dieudonné De Raick, F.I. de Boeck, Ferdinand Staes, Charles-Joseph van Helmont, Natalis Chrétien Vander Borght (...)
The Organ Of St Petrus ad Vincula Church at SemmerzakeThe Organ Of St Petrus ad Vincula Church at Semmerzake (2009)
barok, classicisme
Joris Verdin, Josse Boutmy, anoniem, Natalis Chrétien Vander Borght, Matthias van den Gheyn, Dieudonné De Raick, Willem-Gommaar Kennis, Charles-Joseph van Helmont (...)
The Flemish Organ Heritage - vol. 3The Flemish Organ Heritage - vol. 3 (2001)
Klassiek
Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Van Mol, François-Joseph Fétis, Charles-Joseph van Helmont, François Auguste Gevaert, Jean-Jacques Robson, Jaak-Nikolaas Lemmens, Bart Vandewege (...)
Charles-Joseph van Helmont - Missa Sanctae GudilaeCharles-Joseph van Helmont - Missa Sanctae Gudilae (1997)
barok
Currende, Charles-Joseph van Helmont, Pietro Antonio Fiocco, Petrus-Hercules Brehy, Erik Van Nevel
Kapelmeesters in BrusselKapelmeesters in Brussel (1987)
classicisme, barok
Greta De Reyghere, Guy De Mey, Werner van Mechelen, Collegium Instrumentale Brugense, Lieve Maertens, Joseph-Hector Fiocco, Petrus-Hercules Brehy, Charles-Joseph van Helmont (...)
Organ MusicOrgan Music (1975)
classicisme, romantiek
Kamiel D'hooghe, anoniem, François-Joseph Fétis, Charles-Joseph van Helmont, Joseph Haydn, Ludwig Van Beethoven
Historisch Orgel van WatervlietHistorisch Orgel van Watervliet (1972)
oude muziek, barok
Jo Van Eetvelde, Jan Pieterszoon Sweelinck, Abraham van den Kerckhoven, Charles-Joseph van Helmont, Dieudonné De Raick, Juan Cabanilles, John Stanley, Jean-Baptiste Loeillet de Gand (...)
Vieilles Orgues en FlandresVieilles Orgues en Flandres
barok, oude muziek
Gabriël Verschraegen, Antoine Brumel, Gerardus Scronx, Matthias van den Gheyn, Charles-Joseph van Helmont, Joseph-Hector Fiocco, Abraham van den Kerckhoven, Lambert Chaumont (...)
Oude orgels in Vlaanderen - HaringeOude orgels in Vlaanderen - Haringe
oude muziek, barok
Gabriël Verschraegen, Lambert Chaumont, Antoine Brumel, Gerardus Scronx, Matthias van den Gheyn, Charles-Joseph van Helmont, Joseph-Hector Fiocco, Abraham van den Kerckhoven (...)