Christophe Pochet

Categorie:muzikant, solist
08.03.1980
Genre(s):Klassiek, romantiek, 20ste eeuw, classicisme
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:Van Ostaijen Strijkkwartet

Biografie

Christophe Pochet kreeg op 3-jarige leeftijd zijn eerste vioollessen bij Dejan Mijajev. Vanaf zijn vijftiende volgde hij les bij Philippe Hirshhorn en Ursula Gorniák aan het conservatorium van Brussel en later bij Guido De Neve aan het conservatorium van Antwerpen bij wie hij zijn 'Meester '-diploma behaalde. In 2006 vervolmaakte hij zich met een Postgraduaat Solist aan de Musikhochschule van Karlsruhe bij Albrecht Breuninger. Hij behaalde aan het conservatorium van Antwerpen zijn Finaliteit kamermuziek en volgde lessen bij leden van gerenommeerde ensembles als het Oxalys Ensemble en de strijkkwartetten Danel, Ensor en Spiegel. Hij behaalde ook zijn einddiploma piano aan de Antwerpse muziekacademie.

Hij is laureaat van diverse wedstrijden: Jong Tenuto op BRTN, Jong Talent, Jeunes Solistes op RTBF en de Charles de Bériot-wedstrijd. Op de 41ste Internationale Muziekwedstrijd voor de Jeugd te Neerpelt behaalde hij met zijn zus Nathalie de Eerste Prijs cum laude. In 1995 werd hij derde laureaat van de Internationale Herman Krebbers-wedstrijd te Maastricht en in 2003 kreeg hij met zijn voormalig strijkkwartet 'Orion' de eerste prijs op de wedstrijd 'Promotie Vlaamse Muziek & Musicus' voor strijkkwartetten van het Orpheusinstituut te Gent.

Hij bouwde een uitgebreide orkestervaring op en concerteerde geregeld als concertmeester in verschillende jeugdorkesten.
Sinds september 2002 is hij vast aangenomen als tuttist 1ste viool in het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen met Muziekdirecteur Philippe Herreweghe en Chef-Dirigent Jaap Van Zweden.

Hij nam met succes deel aan diverse meestercursussen: o. a. bij Jean-Jacques Kantorow, Herman Krebbers, Charles-André Linale, Mihaela Martin, Igor Oistrakh, Raphael Oleg, Henry Raudales, Eduard Schmieder, Thomas Zehetmair,...
In 1999 kreeg hij op de meestercursus van het Spiegel Strijkkwartet in Brugge de gelegenheid om de tweede violist van het Spiegel Strijkkwartet te vervangen en samen met hen het strijkkwartet van Claude Debussy uit te voeren.

Als solist concerteerde hij in België, Duitsland en Nederland met de Sinfonia Concertante van Mozart en de vioolconcerti van Bach, Mendelssohn en Tchaikovsky o.l.v. Frans Cuypers, Koen Kessels en Edmond Saveniers.

Hij speelt op een Antwerpse 'Matthijs Hofmans' viool uit 1710.

Selectieve discografie

Robert Groslot - Chamber Music for ClarinetRobert Groslot - Chamber Music for Clarinet (2014)
21ste eeuw / hedendaags
Vlad Weverbergh, Robert Groslot, Christophe Pochet, Eline Pauwels, Sander Geerts, Peter Devos, Jan Michiels, Eline Groslot (...)