Yvan Vander Sanden

Categorie:hedendaagse componist, koor
Neerpelt, 1972
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Capella di voce

Biografie

Yvan Vander Sanden werd op 9 augustus 1972 geboren in het Limburgse Neerpelt. Na het beëindigen van zijn opleiding muziektheorie bij Kurt Bikkembergs aan het Lemmensinstituut te Leuven in 1996, verdiepte Vander Sanden zich gedurende acht jaar in de informatica en ging hij aan de slag als docent muziek, esthetica en ICT aan diverse middelbare scholen doorheen België. In 2004 startte hij een opleiding compositie bij Godfried Willem-Raes aan het Koninklijk Conservatorium Gent.

Vander Sanden heeft een achtergrond binnen het domein van de hedendaagse koormuziek, zowel als zanger en als dirigent. Van 2001 tot 2010 leidde hij het Vocaal Ensemble Markant, een Leuvens koor dat zowel hedendaagse composities als Renaissancemuziek brengt. Desalniettemin focust zijn artistieke carrière zich vooral rondom het uitwerken van elektronische- en computergegenereerde muziekprojecten.

Na zijn loopbaan als administratief leider bij Stichting Logos (2008 – 2010) ging Vander Sanden aan de slag als freelance muzikant, componist en softwareontwikkelaar. Zijn meest grootschalige project tot nu toe is de ontwikkeling van Attr-X, een driedimensioneel online multiplayer spel waarbij de gebruiker terechtkomt in een interactieve klankwereld, waarin hij kan experimenteren met het bouwen van soundscapes. Vander Sanden beschouwt Attr-X dan ook als een logische volgende stap in zijn werk als componist van elektronische muziek.

Selectieve discografie als componist

Lonely RobotsLonely Robots (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Godfried-Willem Raes, Yvan Vander Sanden, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Moniek Darge, Troy Rodgers, Xavier Verhelst
De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007De nieuwe oogst. Nationale Koorcompositiewedstrijd 2007 (2007)
20ste eeuw
Capella di voce, Jacqueline Fontyn, Ludo Claesen, Ludo Geloen, Kurt Bikkembergs, Sebastiaan Van Steenberge, Martin Slootmaekers, Noor Sommereyns (...)
De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005 (2005)
20ste eeuw
Capella di voce, Kurt Bikkembergs, Jan Van Landeghem, Dirk Van Croonenborch, Vic Nees, Peter Lejaeghere, Noor Sommereyns, Kristiaan Van Ingelgem (...)