Cornelius Canis

Categorie:componist
1506 - 15.02.1562

Korte beschrijving

polyfonist

Biografie

Cornelius Canis werd waarschijnlijk geboren in Gent. Tussen 1532 en 1536 was hij verbonden aan het broederschap van de Sint Jans Kerk (de latere Sint Bavokathedraal). Vier jaar later werd hij Rector Puerorum aan de Sint Pieterskerk in Lille. Hij werd aangezocht om vier zangertjes naar Madrid te brengen waar hij eens daar aangekomen Thomas Crecquillon opvolgde als kapelmeester. Het jaar daarop verliet hij Madrid om naar Italiƫ te reizen, het Roomse Rijk en de Nederlanden. Dit alles met toelating van Karel V.
Toen Karel V in 1555 troonsafstand deed ten voordele van Filips II koos Canis voor het meest aangename en nam hij ontslag uit de kapel en ging bij zijn ouders wonen te Gent. Ferdinand, de broer van Karel V probeerde hem naar het hof in Wenen te lokken maar Canis bleef te Gent ,waar hij als kanunnik van een prebende genoot. Hij stierf op 15 februari 1562

Selectieve discografie als componist

De Leidse Koorboeken Vol. IIIDe Leidse Koorboeken Vol. III (2012)
oude muziek
Egidius Kwartet & College, Jacobus Clemens Non Papa, Pierre Moulu, Johannes Lupi, anoniem, Jheronimus Vinders, Cornelius Canis, Josquin Desprez (...)
Tota Vita. Music for Charles V by Canis & PayenTota Vita. Music for Charles V by Canis & Payen (2000)
oude muziek
Cornelius Canis, Egidius kwartet, Nicolas Payen, Josquin Desprez, Thomas Crecquillon