Rifi Kythouka

Categorie:muzikant
29.01.1951
Genre(s):Afrikaans
Instrument(en):percussie

Biografie

RIFI KYTHOUKA, geboren in 1951 te Madingou, Congo-Brazzaville. Op 14 jarige leeftijd is hij reeds stichter en animator van de bekende vocale groep "Les cols bleus" uit Pointe- Noir, de tweede grootste stad van het land.
In 1975 wordt hij toegelaten aan het "Centre de Formation et de Recherche d'art dramatique" te Brazzaville waarmee hij verschillende verre reizen maakt (Cuba, Moskou, Tunis, ....
In 1976 en 1977 wordt hij door de Congolese Televisie aangeworven als animator van een humoristisch programma. In 1978 gaat hij studeren in Parijs aan "Le Conservatoire d'Art Dramatique" en vervolgens "L'ecole superieure de pantomimes, La Schola Cantorum"
Hierna maakt hij deel uit van "Ballet théatre Lemba", een traditionele dansgroep uit Congo met MICHEL RAFA als groepsleider, en PIERRE MATA als choreograaf, in deze periode maakt hij ook zijn eerst fonoplaat "SECOUSSE CROCO" geproduceerd door FAUSTIN DACOSTA.
Bij het einde van zijn studies onderscheidt de artiest zich in verschillende domeinen , als regisseur, danser, choreograaf, acteur en als componist.
In juli 1983 komt hij naar Belgie voor het SFINKS FESTIVAL, met het "Ballet LEMBA" en het leiden van een workshop Afrikaanse dans, het is daar dat hij CHRIS JORIS ontmoet, die hem introduceert bij de groep "BULA SANGOMA" Zij worden goede vrienden en het is Chris Joris die hem stimuleert om zich verder te bekwamen in de percussie. Vanaf dat ogenblik toont hij zijn veelzijdigheid, zelfs in de schilderkunst. Hij produceert ook de CD "Mafridji" van Bula Sangoma samen met KEN N'DIAYE en ontwerpt de hoes voor deze CD.
Hij richt de groep" BONGO SALSA" op samen met JEAN-POL STEENMANS, en evolueert vervolgens in de groep "Mudchark", een groep met Indisch invloeden, tevens in "la Maison Afrocubaine" met WANDA JOOSTEN. Hij integreert in de grote familie van het VLAAMSE LIED, waar hij meewerkt aan de creatie van het oeuvre van begaafde artiesten zoals "Bella Afrika" van WILL TURA en "L'étranger c'est mon ami"van RAYMOND VAN T'GROENEWOUD.
Bij het gezelschap van "DE INTERNATIONALE NIEUWE SCENE" werkt hij als acteur-muzikant en percussionist met CHARLES CORNETTE en HILDE UITERLINDEN in de regie, en in het KNS BOURLA teater met TONE BRULIN in de regie. Maar de planken zijn niet zijn enige voorliefde. In de bioscoop wordt hij op het grote doek geprojecteerd in de film "LA PROMESSE" van LES FRERE D'ARDENNES waarin hij de rol vertolkt van de waarzegger. Op het kleine scherm vinden wij hem terug in de reeks "BEX EN BLANCHE van VTM en in "Lalala Live" een programma gepresenteerd door BART PEETERS voor een Nederlandse zender. Intussen vergezelt hij ook WALTER METS in de groep "Sansavana"
Recentelijk maakte hij de CD "TOURBILLON" (wervelwind)
Wanneer de traditionele ritmes van de tam-tam zich met moderne ritmes en enkele computerimplusen mengen, wordt het hart van diegenen die zich door deze klanken laten overspoelen vervuld met een aangrijpende verrassing. Daarom nodigen de groep "BULAMATARI" en RIFI KYTHOUKA jullie uit voor een ontdekkingsreis langs dit uitzonderlijk parcours. Hopende dat jullie met lichaam en geest gehoor geven aan de roep van de tam-tams, wensen zij jullie een aangename reis.