Aline Hopchet

Categorie:muzikant, solist, oude muziek, repertoire
Genre(s):barok, oude muziek, romantiek
Instrument(en):schalmei, barokhobo, tenordulciaan, blokfluit, flageolet
Contact van:Les Pantalons
Huidig/voormalig lid van:Cannamella, Les Pantalons, Oboefolia, Ensemble Clematis

Biografie

Aline Hopchet behaalde in 1997 het meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Luca School of Arts, Leuven). Vervolgens studeerde ze verder bij Marion Verbruggen (Koninklijk Conservatorium Den Haag). In datzelfde conservatorium studeerde ze barokhobo bij Ku Ebbinge en in 2009 behaalde zij haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele (Conservatoire Royal de Bruxelles).

Gedurende 20 jaar was ze gids in het MIM, het muziekinstrumentenmuseum te Brussel. Tegenwoordig wordt ze regelmatig gevraagd om lezingen te geven. Deze twee activiteiten zijn een drijfveer voor haar onderzoek naar de iconografie, het repertorium en het gebruik van historische muziekinstrumenten.

Aline Hopchet is een gedreven blokfluitiste, maar speelt daarnaast ook schalmei, pommer, kromhoorn en verschillende dulcianen. In 2004 richtte ze haar eigen ensemble Cannamella op dat vooral concerteert op het minder bekende repertoire uit de 15de tot 18de eeuw. Uit haar passie voor de Franse flageolet ontstond het ensemble Les Pantalons, een ensemble dat bal- en salonmuziek speelt op historische instrumenten uit de 19de eeuw.

Ze is leerkracht blokfluit, oude muziek en historische dubbelrietbladinstrumenten aan de academies van Ekeren en Woluwe-Saint-Lambert. Geïnspireerd door haar studenten historische dubbelrieten schreef ze een methode voor schalmei (deel 1 + 2), uitgegeven in 4 talen: Uitgeverij Kreastion (FR/NL), Cornetto Verlag (DU/ENG). Een derde boek over het leven en werk van Tielman Susato (ca. 1510-ca. 1570) komt weldra uit.

Selectieve discografie als medewerker

Ik ben getrouwd met een kwaaie GrietIk ben getrouwd met een kwaaie Griet (2011)
Europese folk, traditionele folk
Cannamella, Nicolaus a Kempis, De Fanfaar, Peeter Cornet, Emballage Kado
MermaphiliaMermaphilia (2002)
oude muziek
Zefiro Torna, George De Decker

Verwante items in de databank

Externe links:Aline Hopchet op Facebook
Aline Hopchet op LinkedIn