Frank Heye

Categorie:muzikant, muziekleraar, solist
1964
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):orgel

Korte beschrijving

orgelist

Biografie

Frank Heye behaalde de regeringsmedaille voor orgel in de klas van Edward de Geest.
Studeerde verder aan het Koninklijk muziekconservatorium te Gent waar hij het Hoger Diploma orgel behaalde bij Dirk Verschraegen en het diploma muziektheoretische vakken, nieuwe structuur. Hij is laureaat van de Omer van Puyveldewestrijd en volgde meestercursussen bij J. Huys, E. Kooiman, T. Koopman en G. Bovet.

Zijn aandacht gaat naar het vertolken van hedendaagse muziek, met aandacht voor Vlaamse composities. Zo verzorgde hij o.m. diverse creaties van werk van van Cl. Coppens, D. Van der Harst, W. Heynen, W Snellings, D. Blokeel, L. Goethals, V. d’Hondt, M.G. Brégent, T. Svoboda, M. Verstuyft, J. Fontyn (creatie van ‘enluminures’ te St. Petersburg), W. Ceuleers (creatie 1e symfonie in St. Stefanus Gent) e.a. Op zijn repertorium staat divers Vlaams symfonisch werk, werken in expressionistische- en neobarokke stijl.

Hij is titularis van het orgel van Destelbergen dat in 1994 werd gerestaureerd en waarvan hij de artistieke directie leidde. In 1996 richtte hij er een ‘orgelcomité’ op waarbij hij streeft naar een vernieuwende aanpak door het orgel als kamermuziekinstrument te laten fungeren in diverse formaties en met zin voor actuele muziek. Tevens is hij artistiek medebeheerder van de orgelconcerten in de de St. Machariuskerk te Laarne en de zomercyclus in de St. Baafskathedraal te Gent georganiseerd door het ‘Gents Orgelcentrum’.

Ontving in 2003 de ‘médaille d’argent’ dans l’association accadémique ‘ Arts, sciences et lettres’ te Parijs voor zijn artistieke verdiensten.

Als leraar is hij verbonden aan de Muziekacademie ‘Gabriël Verschraegen’ te Gent en de academie van Oudenaarde waar hij een uitgebreide lespraktijk heeft.

Selectieve discografie

De orgelwerken van Willy SnellingsDe orgelwerken van Willy Snellings (2010)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Frank Heye, Willy Snellings
Laarnse orgelprachtLaarnse orgelpracht (2009)
barok, classicisme, 20ste eeuw, romantiek
Frank Heye, Josse Boutmy, Louis Claude d'Aquin, André Raison, Jean-Baptiste Loeillet de Gand, Dietrich Buxtehude, Justin Heinrich Knecht, Johann Pachelbel (...)
Musica Gandaviae: Organa, ArtificesMusica Gandaviae: Organa, Artifices (2007)
20ste eeuw
Frank Heye, Adolph d'Hulst, Gabriël Verschraegen, Lucien Goethals, Julien Mestdagh
Frank Heye bespeelt het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwkerk te DestelbergenFrank Heye bespeelt het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwkerk te Destelbergen (1996)
20ste eeuw, barok
Frank Heye, Arthur Meulemans, Flor Peeters, Gabriël Verschraegen, Oscar Van Durme, Camil Van Hulse, Jan Pieterszoon Sweelinck, Antonio Vivaldi (...)

Selectieve discografie als medewerker

Blinding flashBlinding flash (2012)
21ste eeuw / hedendaags
David Rey, Jean-Baptiste Arban, Carl Maria von Weber, Damien Lagger, Kurt Sturzenegger, Gabriel Fauré, John Glenesk Mortimer, Pablo Sarasate (...)