Joris Derder

Categorie:muzikant
Aalst, 04.12.1977
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):zang (bariton)

Biografie

Joris legde zijn muzikale basis als violist bij divesre (jeugd)orkesten. Na z’n studies wiskunde ging hij zang studeren aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen bij Bernadette Degelin. Hij volgde diverse masterclasses bij John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann. Vandaag wordt hij gecoacht door Bart De Kegel.

Hij studeerde af in juni 2004 af met de grootste onderscheiding in de opleiding koordirectie
en volgde masterclasses als de Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie, waar
hij onder meer werkte met de dirigenten Jos Van Veldhoven en Daniel Reuss. 
Hij werkt en werkte als gastdirigent met diverse ensembles, zoals het Vlaams Radio Koor, Brussels Philharmonic, Choeur de Radio France, Wiener Kammerchor, Oslo Chorale Selskap en tal van andere ensembles. 
Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor (GUK) waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland.
Sinds 2010 is Joris ook medeoprichter en artistiek leider van het nieuwe, ambitieuze kamerkoor Koriolis. Joris is Vocal Coach en mededirigent van BEvocaL, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor.

Als artistiek leider en bariton bij Air For Six, het nieuw Belgisch Vocaal Sextet, legt hij zich toe op hedendaagse en romantische literatuur, met een focus op creaties en nieuwe muziek.

Als bariton beheerst Joris een ruim repertoire van Bach’s Passionen, Kantatas en oratoria tot de grote Romantische en Klassieke oratoria en liedcycli. 
Opera en muziektheater zijn hem evenmin vreemd: zo zong hij bijvoorbeeld de rol van Zuniga in de opera Carmen van G. Bizet, speelde Joris de rol van Hans in Grietje de Heks, een kinderopera op muziek van Filip Martens, en was hij te horen in Vadermoord, een muziektheaterproductie van TG Vagevuur.
Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor. Daar creëerde hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Duijck, en werkte er mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnamen. Joris werkte ook al samen met het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijstra, Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, Mariss Janssons, Bernard Haitink, Jos Van Immerseel, Marcus Creed, Kaspars Putnins, Paul Hillier, James Wood, en tal van andere grote hedendaagse koor- en orkestdirigenten.

Selectieve discografie

Max d'Ollone - Collection Prix de Rome vol. 4Max d'Ollone - Collection Prix de Rome vol. 4 (2012)
20ste eeuw, romantiek
Brussels Philharmonic, Max d'Ollone, Hervé Niquet, Vlaams Radiokoor (VRK), Chantal Santon, Virginie Pochon, Gabrielle Philiponet, Jennifer Borghi (...)
Concierto del AlmaConcierto del Alma (2010)
Vlaams Radiokoor (VRK), Hans Ryckelynck, Joris Derder, Sarah Van Mol, Ignace Michiels, Johan Duijck, Johan Duijck, Johan Duijck (...)