Karen Ketels

Categorie:muzikant
11.02.1981
Genre(s):oude muziek
Instrument(en):blokfluit
Contact van:Ardalus
Huidig/voormalig lid van:Ardalus

Biografie

Karen Ketels (°11/02/1981) kreeg haar eerste blokfluitlessen bij Astrid Casteels en Jan Devlieger, en studeerde daarna Blokfluit bij Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar ze in 2005 afstudeerde. Vervolgens trok ze naar de KUL, waar ze bij Ignace Bossuyt de vakken ‘oude muziek' in de afdeling Musicologie volgde. Tussendoor volgde Karen heel wat masterclasses blokfluit en zang, bij gerenommeerde musici.

In 1999 behaalde Karen Ketels de grootste onderscheiding in de ‘Pro Civitatae; Axion Classics Wedstrijd' van Dexia. Als laureate kon ze daardoor concerteren met Prima La Musica. Als sopraan zong Karen bij verschillende koren zoals Polyfoon, El Grillo,Vivente Voce en het Antwerps Collegium Musicum.

Karen Ketels richtte in 2005 haar eigen oude-muziek-ensemble op onder de naam ‘Ardalus'. Het repertoire wordt geput uit het barokke repertoire, en vooral van eigen bodem. Een historische interpretatie en bezielde uitvoering staan voorop, en de nadruk wordt ook gelegd op het educatieve aspect dmv. schoolvoorstellingen- en concerten. (www.ardalus.be) Intussen concerteerde Ardalus live op Klara, en bracht reeds 2 cd's uit; namelijk 'A due'(2009) en 'Rondom van eyck' (2011).

Daarnaast geeft Karen ook voordrachten, workshops en kijk-&luistercursussen over Muziek en Kunst. (www.kunstbeleven.be) Op deze manier wil ze Kunst aanschouwelijk en begrijpelijk maken voor het brede publiek.

Na heel wat leservaring te hebben opgedaan in het dagonderwijs en het DKO, richtte Karen Ketels in september 2009 haar eigen muziekschool ‘CreaMuse' op in Zwalm. (www.creamuse.be). CreaMuse staat voor een creatieve, niet-schoolse benadering van de muziekbeleving, en is toegankelijk vanaf de 1ste kleuterklas.

In de toekomst wil Karen Ketels zich verder verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk, en zich blijven inzetten om ‘Oude Muziek' aan te reiken aan het grote publiek. Intussen volgt Karen ook een opleiding fotografie in avondonderwijs. Na deze opleiding wil ze zich graag focussen op het fotograferen van (klassieke) musici en concerten. Daarnaast is Karen ook gebeten door de schrijfkriebels, en staan er in de toekomst enkele uitgaves gepland.

Selectieve discografie

Rondom Jacob van Eyck (1589/90-1657)Rondom Jacob van Eyck (1589/90-1657) (2011)
oude muziek
Ardalus, Jacob van Eyck, Karen Ketels, Jan Pieterszoon Sweelinck, John Dowland, Giovanni Giacomo Gastoldi, Marco Uccellini
Ardalus - A DueArdalus - A Due (2009)
barok, oude muziek
Karen Ketels, Ardalus, William Croft, Jacob van Eyck, Johann Sebastian Bach, Thomas Morley, anoniem, Arcangelo Corelli (...)

Selectieve discografie als medewerker

The submissionThe submission (2011)
barok, classicisme
Jacques Loeillet, Jan Devlieger, John Loeillet, Les Goƻts-Authentiques, Jean-Baptiste Loeillet de Gand
Ardalus - A DueArdalus - A Due (2009)
barok, oude muziek
Karen Ketels, Ardalus, William Croft, Jacob van Eyck, Johann Sebastian Bach, Thomas Morley, anoniem, Arcangelo Corelli (...)