Tineke Van Ingelgem

Categorie:muzikant, solist
Dendermonde, 06.06.1980
Genre(s):opera, operette, 20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):zang (sopraan)

Korte beschrijving

Lyrische sopraan met een krachtige, prachtige stem. Tineke beweegt zich zowel in het liedgenre als de opera en operette wereld.

Biografie

Lyrische sopraan Tineke van Ingelgem studeerde, na haar licentie Germaanse Talen aan de Katholieke Universiteiten te Brussel en Leuven, aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Gerda Lombaerts en Dina Grossberger. Ze behaalde er het diploma “Meester in de Muziek: optie klassieke zang” in 2006, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Ze studeerde verder bij Axel Everaert en vervolmaakt zich nu bij Ismini Giannakis.

Als operettezangeres debuteerde Tineke als Rosalinde in J.Strauss ’Die Fledermaus' in de stadsschouwburg te Leuven (2004). Aan de Opéra Royal de Wallonie te Luik vertolkte ze de rol van Diane in J.Offenbachs 'Orphée aux Enfers' (2006) en de rol van Clara in J.Offenbachs 'La Vie Parisienne' (2007). Voor het Brussels Operettetheater zong ze de rol van Bronislawa in 'Der Bettelstudent' van C.Millöcker (2008). In 2010 vertolkt  Tineke de hoofdrollen in 'Im Weissen Rössl' van R.Benatzky (Lyrica, Gent) en in 'My Fair Lady' (Tielts Operette Podium).

Maar ook het serieuzere operawerk is haar niet vreemd: als operazangeres is Tineke een graag geziene gast in de drie Belgische operahuizen. Zo zong ze 'la Dama di Lady Macbeth' in Macbeth/G.Verdi (2008) en Flora in La Traviata/G.Verdi (2009) aan de Opéra Royal de Wallonie. In 2010 debuteerde ze aan de Vlaamse Opera als Second Niece in Peter Grimes/B.Britten en zong ze La Voix Humaine/F.Poulenc. Vorig seizoen was ze in De Munt te horen als Blumenmädchen in Parsifal/R.Wagner, en als Coryphée & Première Bohémienne in Les Huguenots/G.Meyerbeer. In 2012 is ze te gast aan de Opera de Oviedo (Spanje) voor de herneming van Peter Grimes/B.Britten (januari 2012) en aan de Opéra Royal de Wallonie als Chancelière in de jeugdopera Sybil et les silhouettes/L.Adam (maart 2012). In seizoen '12-'13 verwelkomt de Vlaamse Opera haar opnieuw, dit keer als Tweede Dame in Die Zauberflöte/W.A.Mozart en als Blumenmädchen in Parsifal/R.Wagner.
Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen- en buitenland en zong reeds de sopraansolo's in Paulus/F.Mendelssohn (2005), Óttusöngvar á vori/J.Nordal (2005), Requiem pro Luna/S.Roels (2009-2010), Missa Solemnis/W.A.Mozart (2010), Requiem/J.Rutter (2010), Petite Messe Solenelle/G.Rossini (2010) en Stabat Mater/F.Poulenc (2011). Tineke verleende haar stem aan meerdere cd-opnames, waaronder Bist du bei mir (2007) en Ich liebe dich (2010) met haar vader Kristiaan Van Ingelgem aan het orgel, en de cd Bajadillas waarop ze F.Nuyts' Swift Songs zingt (2008).

Selectieve discografie

Wagner Richard - ParsifalWagner Richard - Parsifal (2013)
Koor en Orkest van de Munt, Hartmut Haenchen, Ilse Eerens, Gijs Van der Linden, Hendrickje Van Kerckhove, Anneke Luyten, Tineke Van Ingelgem
Ich liebe dichIch liebe dich (2010)
romantiek
Tineke Van Ingelgem, Kristiaan Van Ingelgem, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Ludwig Van Beethoven, Franz Liszt, Robert Schumann, Johann Sebastian Bach, Henry Purcell (...)
Bajadillas - Music for clarinet by Frank NuytsBajadillas - Music for clarinet by Frank Nuyts (2009)
20ste eeuw
Frank Nuyts, Frank Nuyts, Tom Van Landschoot, Tineke Van Ingelgem, Tae Yoshioka, Tamara Cuypers
La TraviataLa Traviata (2009)
romantiek
Tineke Van Ingelgem, Chris De Moor, Giuseppe Verdi, Paolo Arrivabeni
Bist du bei mirBist du bei mir (2007)
Klassiek
Tineke Van Ingelgem, Kristiaan Van Ingelgem, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Gabriel Fauré, John Rutter, Andrew Lloyd Webber, Giulio Caccini (...)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Kristiaan Van Ingelgem (muzikant, solist, componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek)