Dree Peremans

Categorie:concertprogrammator, auteur, muzikant
1949

Biografie

Vanaf 1967 is Dree Peremans stichtend lid van het Brabants Etnografisch Instituut en van volksmuziekgroep De Vlier en werkte hij mee aan een de eerste twee elpees bij ALPHA.
Vanaf 1969-1974 is hij los medewerker bij BRT, omroep Brabant met als specialiteit volksmuziek / folk. Tussen 1971 en 1980 werkt hij als regisseur-omroeper bij BRT, radio 1 en presentator van programma's als Strip-avond en Kramiek (productie Jan Geysen) en middagmagazine (productie Frans Ieven).
Hij blijft tijdens de jaren '70 bezieler van en zanger / muzikant bij groep 1544, genoemd naar de publicatiedatum van het Antwerps Liedboek, de eerste gedrukte verzameling nederlandstalige volksliederen, uitgegeven in Antwerpen in 1544. Er volgt één elpee bij EMI.
Tussen 1980-2002 is hij als producer lichte muziek verbonden aan bij radio 1. Eerst bij 'Het Vermoeden' en later met een eigen programma's als 'De Groote Boodschap' en het 'Einde van de Wereld'.
Tijdens de jaren tachtig is Peremans de bezieler, auteur en uitvoerder bij diverse plaat- en theaterproducties zoals de 'Islandsuite' (ook op elpee en sinds kort op CD), 'Wat lijdt den zeeman al verdriet' (elpee), Vivelegeus (ook op CD), 'Het Zwarte Goud' (ook op CD), 'De Liedboeken' (twee CD's gewijd aan het werk van Edmond de Coussemaker en Jan Frans Willems, nieuwe CD's in voorbereiding gewijd aan Lootens & Feys, Tasseel & Blyau, Jan Bols, Florimond van Duyse,...)
1982-2002: lid van de werkgroep 'folk' bij de European Broadcasting Union, Genève
Eind jaren tachtig en tijdens de jaren negentig producet hij diverse platen/cd's van Wannes van de Velde, Dirk van Esbroeck, Catherine Delasalle, Kadril & Patrick Riguelle, Mark Hauman, Koen de Cauter, Kolinda, ...
Hij is auteur van divers radiodocumentaires over o.m. de IJslandvisserij, de steenkoolgeschiedenis, Jan Frans Willems, Antarctica,... en schreef in 1992 voor 'het einde van de wereld' een reeks gedichten over de Schelde (onuitgegeven)
Hij debuteert als schrijver in 1994 met 'Verhalen uit de Encyclopedia Patagonica', uitgegeven bij Globe. In 1995 volgt een tweede deel van deze reeks.
In 1996 verscheen 'Sprookjes van het einde van de wereld', een eerste bundeling eigenzinnige versies van allerhande sprookjes en volksverhalen en in 1997 volgt deel 2 'de vrouw die winden liet'. Eén jaar later volgt deel 3 van de Encyclopedia Patagonica: Ga (n)ooit naar Antarctica
In 1999 was er de eenakter 'Drie Koningen in Patagonië' voor het alibi-collectief van Pat van Hemelrijck en in 1999 en 2000 schreef hij voor de Spanjaard in De Standaard elke week de rubriek 'nog lang en gelukkig'.
In 2000 verscheen bij Lannoo Tierra del Fuego, een fotoboek van Patrick Bollen met een 'kleine geschiedenis van Vuurland', ook in Engelse vertaling.
Hij publiceerde in de loop der jaren diverse artikels voor de Morgen, de Standaard, de Bond, Muziek en Woord, ...
Sinds januari 2002 is Dree Peremans sr. lid van de beheerraad van vzw Dranouter, deed voor hen ook de research voor hun permanente tentoonstelling over folk (2003), en was coproducent van Thalassa (2005), een programma met liederen over de zee i.s..m Rum en Laïs.
In oktober 2006: publicatie van Naar de bronnen van de folk bij uitgeverij EPO.

(Biografie 2006: www.epo.be)

Auteur van

Wannes. Hier is hem terugWannes. Hier is hem terug (2016)
Folk
Dree Peremans
Wannes Van de Velde. Groot LiedboekWannes Van de Velde. Groot Liedboek (2013)
kleinkunst, Folk
Wannes Van de Velde, Dree Peremans, Marc Hauman, Bernard Van Lent
Dirk Van Esbroeck. ReizigerDirk Van Esbroeck. Reiziger (2010)
Folk, Latijns-Amerikaans
Dree Peremans
Pauls luit en lied
Pauls luit en lied
Zingen van de zee
Zingen van de zee
Naar de bronnen van de FolkNaar de bronnen van de Folk (2006)
Europese folk, traditionele folk
Dree Peremans

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Dree Peremans en folk, een boeiende relatie (02.2007)
Met Dree Peremans op zoek naar de bronnen van de folk (01.2007)
Naar de bronnen van de Folk (12.2006)
,,Er zit nog een rechts' geurtje aan volksmuziek'' (26.10.2006)
Dree Peremans schrijft boek over folk (19.10.2006)
Documenten:Naar de bronnen van de Folk (boek)