Jonathan De Ceuster

Categorie:muzikant, oude muziek, solist
Genre(s):classicisme, barok, oude muziek, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):zang (contratenor)

Biografie

Contratenor Jonathan De Ceuster studeerde concert-en operazang bij Marcel Vanaud, Annie Frantz, Céline Scheen en Pascal Devreese aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles van 2000 tot 2002. Hij was 4 jaar verbonden als solist aan de Vlaamse Jeugdopera. Hij was tevens solist in de opera's "Dido & Aeneas", "Acteon", "Venus & Adonis", "The Tempest" en "Orfeo" die hij bracht in samenwerking met Mallemuze en Theater Transparant. In 2001 nam Jonathan deel aan de stage 'A Midsummer Night's Dream' (Britten) van de Operastudio van 'De Munt' waar hij de rol van Oberon vertolkte. Jonathan De Ceuster is tevens lid van het 'World Youth Choir' waarmee hij tournees maakte door Venezuela, USA , België, Nederland, Italië, Zuid-Korea, Japan en Israël.
In 2002 startte Jonathan een specialisatie in barokzang aan het Conservatoire Régional de Musique de Metz (Fr) bij Monique Zanetti. Hij behaalde een eerste prijs operazang in 2001, eerste prijzen concertzang en kamermuziek in 2002 en een hoger diploma operazang in 2003 aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles. Jonathan werd aangenomen in de prestigieuze 'Royal Academy of Music' te Londen waar hij van 2002 tot 2004 studeerde bij David Lowe en Paul Esswood. Jonathan kreeg er de kans te werken met grote meesters als James Bowman en Laurence Cummings. Hij behaalde er in 2004 het Postgraduate Performance Diploma en een DipRam. In 2005 behaalde Jonathan een Masters Degree aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.
Hij werkt regelmatig samen met verscheidene ensembles waaronder het Laudantes Consort, Akademia, Col Basso, La Lettera Amorosa, Ex Tempore,...
In juni 2003 speelde Jonathan de rol van 'Fileno' in de productie 'La giostra d'amore' van de operastudio van 'De Munt' in samenwerking met het Ricarcar Consort olv Philippe Pierlot. Hij maakte zijn debuut als solist in de Vlaamse Opera als 'Niemand' in de opera 'Achilleus' (Wim Henderickx) in maart 2OO3. In augustus 2003 nam hij de rol van 'Amor' op zich in 'Drift', een jongerenproductie van Theater Transparant waarmee hij tourde in Vlaanderen en Nederland. In februari was hij te zien als 'Prince Edward ' in de wereldpremière van 'Richard III' in de Vlaamse Opera en in maart 2005 in de productie 'Men in Tribulation' van Muziektheater Transparant.
Jonathan werd verkozen als 'grootste belofte van het jaar 2003' door het vaktijdschrift 'Opernwelt' voor zijn aandeel in 'Achilleus'.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gunther Vandeven en Jonathan De Ceuster, operazangers (04.2008)