Freddy Arteel

Categorie:muzikant
08.02.1938
Genre(s):classicisme, romantiek, 20ste eeuw
Instrument(en):klarinet

Biografie

Freddy Arteel behoort tot de beste klarinettisten van onze tijd. Hij was solist bij het gerenommeerde Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen de huidige deFilharmonie. Als leraar klarinet was hij verbonden aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij gaf masterclasses in Canada, Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland en is gasdocent aan de Universiteit van North Carolina (USA) en aan de Cours International de Musique te Morges in Zwitserland.

Naast talrijke internationale optredens, zowel als solist in recitals als kamermuziekconcerten was Freddy Arteel de eerste die de World Conference of Clarinet Players in Europa organiseerde, een evenement dat plaats vond in Gent.

Hij is stichter van het J.C.Denner Klarinetensemble en lid van het kamermuziekensemble Contrasts. Hij maakte verschillende opnames, zowel in het tijdperk van de langspeelplat als dat van de compact disc.

 

Selectieve discografie

A retrospective Freddy Arteel & FriendsA retrospective Freddy Arteel & Friends (2009)
big band jazz, barok, 20ste eeuw
Freddy Arteel, Carl Stamitz, Freddy Sunder, Kati Sebestyén, Fernand Terby, Ervin Schiffer, Frédéric Devreese, György Schiffer (...)
P. Benoit - M. De Jong - A. BayensP. Benoit - M. De Jong - A. Bayens (1977)
20ste eeuw, romantiek
Belgian National Orchestra, Peter Benoit, Léonce Gras, Michel Lefebvre, Marinus de Jong, André Van Driessche, August Baeyens, Freddy Arteel (...)

Selectieve discografie als medewerker

Jef Maes - Renier Van Der VeldenJef Maes - Renier Van Der Velden (1976)
20ste eeuw
Christiane Wuyts, Jef Maes, Georges Maes, Solisten Van Het Belgisch Kamerorkest, Renier Van der Velden, Blaaskwintet Van Antwerpen, Philibert Mees, Abel Matthijs (...)
Musica Antiqua BohemicaMusica Antiqua Bohemica
Klassiek
Contrasts Ensemble, Carl Stamitz, Johann Baptist Vaňhal, Franz Vincenz Krommer
A. Verbesselt - J. Maes - A. DelvauxA. Verbesselt - J. Maes - A. Delvaux
20ste eeuw
Solisten van de Philharmonie van Antwerpen, August Verbesselt, Jef Maes, Armand Van De Velde, Albert Delvaux, Gérard Ruijmen, William Van Neck, Trio van Londen (...)