Hans Van Kerckhoven

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:Emanon ensemble

Korte beschrijving

violist

Biografie

Hans Van Kerckhoven kreeg zijn eerste vioollessen aan de muziekacademie te Wijnegem. Op zeventienjarige leeftijd trok hij naar het Rotterdams Conservatorium, waar hij studeerde in de vioolklassen van Vaclav Novak, Jean-Jacques Kantorow en Olga Martinova. Ook volgde hij er masterclasses bij Zakhar Bron. Tussen 1996 en 1999 behaalde hij er cum laude de diploma’s Docerend Musicus, Uitvoerend Musicus en Kamermuziek.

Hans nam deel aan masterclasses bij gerenommeerde violisten als Zakhar Bron, Joshua Epstein en Clemens Quatacker. Gedurende de ‘Holland Music Sessions’ te Alkmaar kreeg hij vioollessen van Igor Oistrach en Herman Krebbers. Tijdens het “Pablo Casals Festival” te Prades (Frankrijk) volgde hij les bij o.a. Leonidas Kavakos en Wladimir Mendelssohn.

Hans Van Kerckhoven won een zilveren medaille op het “Concours International pour jeunes Solistes Europeéns” te Luxemburg. In december 1996 won hij de audities voor ‘Jonge Solisten’ in de Rotterdamse Doelen en speelde er live voor de radio een concert. Daarna won hij de ‘Erasmus Solist Award 1998’, een prijs uitgereikt door de Stichting Vrienden van het Rotterdams Conservatorium. Als winnaar concerteerde hij met orkest in de Grote Zaal van de Doelen. Hij werd finalist van het “Concours voor Jonge Musici” in het Amsterdamse Concertgebouw. In 2005 werd hij met Trio Energico Laureaat van het kamermuziekconcours van Almere.
Hij speelde ontelbare concerten als concertist, solist, kamermusicus en als concertmeester in een uitgebreid repertoire, gaande van barok tot hedendaagse muziek.
Als gewaardeerd solist vertolkte hij met diverse orkesten concerti van Vivaldi, Bach, Mozart, Bruch, Lalo, Tsjaikovski, Dvorak, Mendelssohn, Saint-Saëns en Sibelius. Twee succesvolle concerttournees doorheen de VS bleven niet onopgemerkt.

Solo-optredens waren te beluisteren tijdens het Festival van Vlaanderen, het Mendelssohnfestival te Wageningen, het Gergievfestival te Rotterdam, het Pablo- Casalsfestival in Prades (Frankrijk), het Belcantofestival te Dordrecht, het Klarafestival in het PSK Brussel, het Festival der Voorkempen,… Verder maakte hij diverse radio- en televisieopnames in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Malta. Hij speelde recitals in prestigieuze zalen zoals de Muziekcentra van Eindhoven, Enschede en s’Hertogenbosch, De Doelen Rotterdam, … Als concertmeester is hij verbonden aan Laurens Bachorkest in Rotterdam. Hij is eerste violist bij Emanon, Ars Longa en Trio Energico, en verleent zijn medewerking aan ensembles als Prometheus, Elixir d’Anvers, Sexteto Tanguedia, I Justiani (met Anne Cambier) en het Walter Boeykens- ensemble.

Hij werkte samen met dirigenten als Valery Gergiev, Antonio Pappano, Guiliano Carella en vele anderen.

Hij bespeelt een instrument uit 1750 van de Napolitaanse vioolbouwer Nicolo Gagliano.