Erwin Deleux

Categorie:muzikant
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Emanon ensemble

Korte beschrijving

pianist, docent

Biografie

Erwin Deleux werd geboren in 1973 in Reet, en kreeg zijn eerste piano-onderricht van Liliane Esser. Hij zette zijn muzikale studies verder aan het conservatorium van Antwerpen bij Prof. Pascal Sigrist, en behaalde er eerste prijzen piano en kamermuziek. Het meesterdiploma in diezelfde disciplines verwierf hij aan het Lemmensinstituut te Leuven, in de klas van Prof. Alan Weiss. Hij voltooide er zijn opleiding met een specialisatiediploma piano. Om zijn muzikale horizon te verruimen, nam hij deel aan internationale masterclasses o.l.v. Yevgeny Moguilevsky, Peter Feuchtwanger, Edoardo Torbianelli…

Erwin Deleux behaalde de eerste prijs op concours als Cantabile, EPTA en de Stefaan De Jonghe-wedstrijd. Hij werd laureaat van het Bachconcours, Axion Classics,  de Internationale Prijs Emmanuel Durlet en het Kamermuziekconcours van Almere.

De vertolking van talrijke pianoconcerti (Tsjaikovsky, Rachmaninov,  Schumann, Ravel, …) lokten bij pers en publiek unaniem lovende reacties uit. Radio- en tv- opnames werden uitgezonden door Klara,  RTBF,  KRO, AVRO, de Concertzender/Amsterdam en de Saarländische Rundfunk. Als veelgevraagd kamermusicus begeleidde Erwin ondermeer Axel Everaert, Guido De Neve, Raf De Keninck, Philippe Benoit, … De 3 cd- opnames die hij met met Emanon ensemble realiseerde voor het label Phaedra, kregen uitmuntende kritieken in de internationale geschreven pers. Een bijzondere affiniteit voor hedendaagse muziek zette hem ertoe aan composities te creëren van André Laporte, Frank Nuyts, Alain Craens, Wim Henderickx,… Concerten brachten hem van Italië tot Letland; voor komend seizoen staan zowel Bozar Brussel als het Concertgebouw Amsterdam op het menu. 

Erwin Deleux is momenteel als pianoleraar verbonden aan de muziekacademie van Lanaken en als corepetitor aan het Conservatorium van Maastricht.

Selectieve discografie

Frank Nuyts - FetishFrank Nuyts - Fetish (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Erwin Deleux, Frank Nuyts, Raf De Keninck, Vlaams Sinfonietta